Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ценна археологическа находка на български археолози
30 Юли 2016
Откритието е направено при проучване в Храма на императорския култ от екипа на доцент Христо Прешленов
Два бронзови крака от статуя са намерени при разкопки край село Дeбелт, община Средец. Археолозите, които проучват древния град Деултум, определят находката като много рядка. Откритието е направено при проучване в Храма на императорския култ от екипа на доцент Христо Прешленов, съобщава БНР. 

Натъкнахме се на него буквално в края на разкопките, каза научният им ръководител Людмил Вагалински: Над човешки ръст е. Вероятно е бил конник и датировката е втори до средата на трети век. На същото това място, в рамките на този императорски храм, преди години колеги преди нас са намерили част от също бронзова огромна статуя на император Септимий Север Главата се намира в музея на място на тялото. Дали тази глава е на тази конна статуя, това предстои да се уточни. Може да е била цяла статуарна група. Това ще се уточни.

Теоретично може да се предположи, че краката са на статуята на император Септимий Север. Има и още части от нея, както и от други статуи, но финансирането е ограничено. Ще трябва да консервираме и да се опитаме да опазим обекта от иманяри, добави Людмил Вагалински. Такива статуи и части от тях, които са намирани на място, са откривани единствено в резервата край Дебелт.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

аз
22 Dec, 2016 | 13:15

ха, снимката е от шумен - шуменската крепост. вижда се и паметник 1300.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.