Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гигантски каменни костенурки и змия откриха до границата с Гърция
6 Юни 2016
Те са част от внушителен по размери комплекс, в който има още стотици образувания
Гигантски каменни костенурки и змия бяха открити близо до границата с Гърция на територията на община Кирково. Те са част от внушителен по размери комплекс, в който има още стотици образувания. 

Вкаменелостите се намират в района на кирковското село Дрангово на метри от бившите гранични заграждения. Те са открити случайно от чуждестранен турист, който е качил снимки в интернет, разказа кметът на Кирково Шинаси Сюлеман. 

Решихме на място да отидем с едни младежи, да направят едно предварително проучване. Намерили са тази прословута "костенурка" и по време на пътуването бяхме свидетели на страхотна гледка на едни скални образования. Не че те не са били известни, но може би защото е бил пограничен район, защото се пътува много далече, видяхме каменна риба, моста, който е много голям. За съжаление не е покрай път, който може да се посещава масово от туристи. 

Предполага се, че в далечното минало мястото е било вулканично активно. 

Администрацията в Кирково е направила снимки на вкаменелостите и ги е предоставила на учените за проучване. Има идея с пари по програмата за Трансгранично сътрудничество да бъдат изградени екопътеки до находките.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.