Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникална монета прекроява българската история
15 Май 2016
Тя доказва, че при цар Иван Асен II Солун е бил част от Българската държава
Монета от епохата на цар Иван Асен II /1218-1241 г./ преобръща всички теории и доказва, че Солун е бил част от Българската държава. Това заяви известният финансист Тенчо Попов, който повече от 40 години се занимава с нумизматика.
 
През първата половина на 13 век България изживява своя апогей при първите Асеневци. След падането на Константинопол и Византия под ударите на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, Второто Българско царство се превръща във водещата сила в европейския югоизток. На 9 март 1230 г. се състои прочутата битка при Клокотница.
 
Цар Иван Асен II разбива вероломния епирски и солунски владетел Теодор Комнин и както съобщават хронистите от онази епоха завладява неговите земи от Одрин до Драч. Но каква е съдбата на Солун? 

„За съжаление няма запазени данни какво точно се е случило със Солунската империя. Учените са се разделили на две групи. Повечето от тях казват, че тя продължава да съществува като деспотство под управлението на Мануил, брата на Теодор Комнин. Той е получил това звание от брат си Теодор Комнин“, разказва Тенчо Попов. Монетата, с която се е сдобил г-н Попов, опровергава всички тези теории. На нея са изобразени две фигури. Т.нар. старша фигура коронясва младшата. До старшата фигура има надпис и тя е единствената монета със запазен надпис. „Този надпис е ЧР Асен, т.е. цар Асен. При това с две типично славянски букви Ч и буквата, с която се описва звука Е, т.е. славянския ЯТ. Следователно надписът е славянски“, разкрива експертът и уточнява: „Дясната фигура е на цар Асен, а лявата фигура до нея стои надпис Мануил. Това всъщност показва, че цар Иван Асен дава деспотско звание на Мануил и Солун е част от Българската държава“. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.