Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози откриха "Портите на ада"
3 Април 2013
Това място е обвито в мъгла, толкова гъста, че чрез нея човек трудно може да се различи земята. Всяко животно, което преминава го очаква смърт

Италиански археолози твърдят, че са открили мястото, което древните римляни считали за вход към царството на мъртвите. Според изследователите, то се намира в древния град Хиераполис в югозападната част на Турция. Сега този град се нарича Памуккале, съобщава Daily Mail. Мястото на този митичен портал съответства на историческите записи, коментират археолозите.

Там имало малък храм с традиционните за гръцко-римската архитектура колони. Храмът се намирал срещу стена със стъпала, които водели до пещера, от която излизал отровен газ.

Ето как описва това място се древногръцкия географ Страбон, живял през 64 г. пр. Хр: "Това място е обвито в мъгла, толкова гъста, че чрез нея човек трудно може да се различи земята. Всяко животно, което преминава го очаква смърт. Хвърлих няколко врабчета и те веднага умряха".

Разкопките са проведени от екип от археолози, ръководени от проф. Франческо де Андриа от Университета в Саленто. За откритието си те обявиха на конференция в Истанбул.

Според тях, по-рано там е открита статуя, която погрешно е приета за статуя на Аполон. В действителност, това е статуя на Хадес (Плутон), бог на подземния свят. За това, че мястото е смятано за вход към царството на мъртвите, говорят също откритите надписи по колоните, споменавайки Плутон и Персефона.

"Ние се убедихме в смъртоносните свойства на пещерата по време на разкопките. Няколко птици умиряха пред очите ни, тъй като те летяха близо до дупката", коментира Франческо де Андриа.

Изследователите смятат, че това място е било популярно сред поклонници до IV век. През VI век то било засипано от християните. Няколко земетресения са причинили значителни цети на конструкцията.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
03 Apr, 2013 | 21:16

А тия археолози, защо не са влезли в дупката с противогази примерно?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.