Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени определиха точната дата на връщането на Одисей в Итака
Николай Атанасов - 24 Юни 2008
Положението на небесните тела и астрономическите явления в “Одисеята” сочат, че това е 16 април 1178 г. пр. н. е
Одисей, изображение от антична кана.
Одисей, изображение от антична кана.

Одисей и сирените, древногръцка ваза от ІІІ в. пр. н. е.

Одисей избива женихите, атински скифос (дълбока купа за вино, б. ред.), ок. 440 г. пр. н. е.

Астроном и математик обявиха, че са изчислили точната дата на връщането на Одисей в Итака, съобщава Associeted Press. Резултатите от изследването на професора от Катедрата по физика и математика от Университета “Рокфелер” в Ню Йорк Марсело Маняско (Marcelo O. Magnasco) и астрономът от аржентинската обсерватория “Ла Плата” Константино Байкузис (Constantino Baikouzis), са публикувани в последния брой на американското специализирано издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Базирайки се на редица астрономически събития и положението на небесните тела, описани от Омир в “Одисея”, специалистите определили, че древногръцкият владетел се върнал в царството си от Троянската война на 16 април 1178 г. пр. н. е.

В поемата на Омир се посочва, че по време на избиването на женихите на Пенелопа от Одисей, “слънцето изчезнало от небето и над него се спуснал зловещ мрак”. Според учените, поетът е описал слънчево затъмнение. В подкрепа на тази версия са и забележките на автора за “нощите без луна” – периодът на новолуние, който е задължително условие за появата на слънчево затъмнение.

Като ориентири на Маняско и Байкузис послужило и точното описание на положението на небесните тела по време на описваните събития. Така например, 6 дни преди връщането на Одисей/избиването на женихите, високо в небето над Итака ясно се виждала Венера; 29 дни по-рано след залез едновременно се наблюдавали звездната група на Плеядите от съзвездието Бик (Taurus) и съзвездието Воловар (Bootes), а 33 дни преди това Меркурий бил високо при изгрев в най-западната точка от траекторията си.   Изследователите стигнали до този извод, интерпретирайки пасажа на Омир за “полета на Хермес (Меркурий) на запад с посланието на боговете за нимфата Калипсо”.

Според учените, резултатите от тяхното изследване са още едно доказателство за това, че и “Илиада”, и “Одисея” са основани на действителни исторически събития.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mdaaa
03 Aug, 2008 | 12:52

A az iz4islih to4nata data,na koiato momakyt uspial da otkasne zlatnata iabalka.I s absolutna to4nost koga e ubil zmeia.
HAHAHAHAHHA


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.