Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Йордания откриха най-старата християнска църква в света
Николай Атанасов - 10 Юни 2008
Става въпрос за пещера с апсида, олтар и каменни тронове за свещенослужители от 33-70 г., открита край град Рихаб
Пещерата под
Пещерата под "Свети Георги" край град Рихаб.

В района на град Рихаб в северната йорданска провинция Ал Мафрак, разположен на около 40 км. североизточно от столицата Аман, местни археолози откриха пещера, използвана като храм и жилище на първите християни в страната в периода 33-70 г. в І в. н. е. Това превръща обителта в най-старата християнска църква в света, съобщава местният ежедневник The Jordan Times, цитирайки ръководителя на разкопките и директор на Центъра за археологически изследвания в Рихаб, Абдул Кадер Хусан (Abdul Qader Hussan). В интервюто си за йорданския вестник, Хусан не разкрива какви методи са били използвани за толкова точното датиране на пещерата.

Подземният храм бил открит под църквата “Свети Георги” (Saint Georgeous Church), която сама по себе си се смята за една от най-древните градени християнски църкви в света и е построена през 230 г. н. е. Този неин статут се оспорва единствено от друг древен храм, открит при разкопки край южното йорданско пристанище Акаба през 1998 г., който е датиран от ІІІ в. Рихаб е уникално богат археологически комплекс, в който вече са открити 30 древни християнски църкви, уточнява Xinhua.

Ръководителят на експедицията уточнява, че на мозаечния под на “Св. Георги” бил открит надпис, споменаващ “70-те възлюблени от Бога и помазани Свише”. Според него, става въпрос за 70 от първите ученици на Христос, избягали в Северна Йордания от преследванията в Йерусалим, съобщава DPA. Те се укрили в пещерата, която използвали като таен храм. Общността им продължила да се укрива от римските власти в региона до отслабването на гоненията срещу християните, след което наследниците на първите проповедници започнали изграждането на “истинската” църква “Свети Георги”.

Археолозите смятат, че пещерата била разделена на жилищна и молитвена част, като във втората били открити изсечени каменни подобия на тронове за свещеносложутелите, апсида и олтар. В пещерата бил открит и дълбок тунел, който според учените водел към водоизточника на християнската общност.

В разположеното до скалния комплекс древно гробище били открити керамични съдове от ІІІ-VІІ век, които според Хусан показват, че християните останали да живеят в района и в късните години на римско/византийско владичество.

Архимандрит Нектариос (Archimandrite Nektarious), заместник-митрополит на Гръцкия православен архдиоцез в Йордания, посочва, че откритието е “изключително важно, основополагащо събитие за християните по цял свят”. Според него, единствената пещера с подобна структура и предназначение в света била открита в района на гръцкия град Солун.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.