Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха “щаба” на армията на Фараона в Египет
Николай Атанасов - 29 Май 2008
Древната крепост и военен град Тару били открити край съвременния град Кантара на полуостров Синай

Египетски археолози откриха в северната част на полуостров Синай “щаб-квартирата” на войските на Фараона, която в протежение на 1 500 години охранявала североизточната част на египетските граници в района на Средиземноморието, съобщава Reuters, цитирайки информация на правителствения Върховен съвет по въпросите на античното наследство на Египет. 

Риуните на крепостта от кирпич с размери 500 на 200 м. и стражеви кули с височина 4 метра и съпътстващия я дпревен град Тару (Tharu), били открити на около 3 км. североизточно от съвременния град Кантара (Qantara). Древното селище се намирало в началото на военен път, свързващ долината на река Нил с Източното Средиземноморие (Левант), владяно през тази епоха от Египет.

Ръководителят на археологическата експедиция Мохамед Абдел Максуд (Mohamed Abdel Maksoud), уточнява че разкопките в района се водят от 1986 г., но идентифицирането на сградите и предназначението им било направено едва сега, след откриването и разшифроването на древни надписи. В тях се споменавали имената на 3 египетски фараони – Тутмос ІІ от 18-тата египетска династия, управлявал Египет от  (1512) 1493 до 1479 г. пр. н. е., както и на Сети I и сина му Рамзес II от 19-тата династия, управлявали последователно Египет от 1318 до 1237 г. пр. н. е.

Крепостта на Тару била датирана от времето на Рамзес II, а първоначалните проучвания показали, че комплексът е използван като щаб-квартира на египетската армия от епохата на Новото царство, която започва от около 1570 г. пр. н. е. до Птолемейския период, който завършва със смъртта на Клеопатра през 30 г. пр. н. е. До крепостта бил открит храм от Новото царство (XVI - XI век пр. н. е.), от който започвал военния път под закрилата на бог Хор, както и складове за зърно и оръжие, пещи и глинена посуда.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.