Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха древен храм на дъното на Нил
29 Май 2008
Изследователите предполагат, че реката крие голямо количество обекти и скоро ще бъдат открити интересни артефакти

Археолози откриха на дъното на река Нил, близо до град Асван (Aswan), вход към древен египетски храм. Някога това е било вход към храм, посветен на бога на плодородието Хнум (Khnum), съобщи National Geographic

Според генералния секретар на египетския Висш съвет по древността Захи Хавас (Zahi Hawass), храма е много древен и през този дълъг период Нил постепенно е променил коритото си и постройката се е оказала на дъното на реката.

Изследователите предполагат, че реката крие голямо количество обекти, останали от древни времена. Те се надяват, че изследването на Нил ще позволи в близко бъдеще да бъдат открити множество интересни артефакти.

Порталът се оказал прекалено масивен, за да може по някакъв начин да бъде изваден на повърхността. Археолозите обаче успели да преместят от мястото му намиращия се наблизо каменен блок с тегло около един тон и надписи, датирани от периода 22 (945 – 712 г. пр. Хр.) – 26 (664 – 525 г. пр. Хр.) династия.

Специалистите смятат, че каменния блок може да бъде и доста по-стар, понеже много обекти в Египет са се строяли с материали от други, по-древни съоръжения.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.