Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гениалният зограф на Казанлъшката гробница е тракиецът Кодзимасес
16 Май 2008
Изследвания с инфрачервени и ултравиолетови лъчи на незабелязан досега надпис разкрива автора
Куполът на Казанлъшката гробница
Куполът на Казанлъшката гробница

Фреските в Казанлъшката гробница, която е включена в световното културно наследство, са нарисувани от Кодзимасес, който е тракиец. Самата гробница е поръчана от владетеля Ройгос, син на Севт III.

Това обяви д.и.н. Константин Бошнаков, който е доцент в катедрата по стара история на Историческия факултет в Софийския университет, предаде репортер на БГНЕС.

Преди година той е забелязал на фотография надпис на самия купол на гробницата, направен над фигурите на двама владетели и в полето на трите колесници. Много интензивно започнах да се съмнявам, тъй като много обичам да се съмнявам, сподели историкът. Той поискал разрешение да влезе в гробницата и да направи снимки, които потвърдили наличието на силно избледнели букви.
Следват изследвания с инфрачервени и ултравиолетови лъчи и накрая “се проявил” целият надпис. Той е на старогръцки език, като буквите са не по-големи от 12 мм: “Кодзимасес изографиса”, а над главите на двамата конници – Ройгос и Севт.

 Доц. Бошнаков е категоричен, че буквите не са видени от реставраторите и са автентични, тъй като под тях личала черновата им. Профилът на Ройгос съвпада с образа на единствената запазена у нас монета с неговото име. Очевидно Ройгос е наследник на основателя на Севтополис – Севт III, заяви историкът. Според него фреските са от 60-50-те години на трети век преди Христа. Доста по-рано, когато не е бил толкова опитен, Кодзимасес е изографисал и гробницата в хасковското село Александрово. Там доц. Бошнаков също е открил графит с неговото име, до което е поставена думата Хрестос – едно от нейните значения е сръчен. Вероятно това е било прякорът на художника, който е бил гениален и сигурно е рисувал и картини.

Това е единствената тракийска гробница, където художник е оставил името си, което не е било практика за онова време. До графита има и скициран образ, който би трябвало да е на Кодзимасес. Според доц. Бошнаков тракиецът е работил е със сюжети, познати само на най-добрите художници по това време. В Казанлъшката гробница има 32 фигури на хора и 25 на коне, като владетелят е плащал на фигура.

Историкът е продължил изследванията си с помощта на фондация “Хумболт” в богатата библиотека на Хале, сподели за БГНЕС съпругата му д-р Анна Бошнакова, която е антрополог и философ. След тези открития очаквам на Казанлъшката гробница да бъде обърнато по-голямо внимание, след като вече е известен авторът и поръчителят на уникалните фрески, каза още историкът.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.