Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цар Самуил е починал на 70 год. от нелекувани рани
21 Март 2008
Реконструираха черепа на владетеля, открит през 1969 г. край Преспанското езеро
Така е изглеждал един от най-забележителните български владетели
Така е изглеждал един от най-забележителните български владетели

Цар Самуил е починал на 70-години от тежка рана в областта на лявото слепоочие. Това заяви директорът на Института по антропология към БАН член-кореспондент проф. Йордан Йорданов. Вероятно българският владетел е искал да се защити в битка и е вдигнал двете си ръце нагоре, при което те са били счупени, каза професорът при представянето на реконструирания череп на българския владетел. Самуил не е бил лекуван, тъй като счупените кости са започнали да зарастват много накриво.

Освен това сигурно не е можел да се храни, тъй като е била повредена и долната му челюст, каза проф. Йорданов. Реконструкцията на черепа е продължила 4 месеца и половина, а гипсовата отливка е била предоставена от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Скелетът на българския владетел е открит в саркофаг на южния бряг на Преспанското езеро, който е на гръцка територия през 1969 г. Тогава гръцкият археолог Николаос Муцопулос намира четири саркофага и само един от тях не е ограбен. Той предава черепа и три кости на българските учени.

Цар Самуил е един от най-забележителните наши владетели. Той води 50-годишна битка с Византия, която непрекъснато напада България и дава пример за това как се пази българската нация, каза проф. Димитров, преди да получи тържествено от директора на института по антропология реконстуирания череп. На тържеството в института присъстваха видни учени от БАН, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и националният омбудсман Гиньо Ганев. Днес институтът отбелязва една година от създаването си. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

.???
31 Mar, 2008 | 21:29

Kade mu e kosata?Samuilovia rod sa izvestni s hubostta si,a ne pleshivostta si.

Missioner
28 Mar, 2008 | 13:26

така ми се струва или верно се долавят леки азиатски мотиви в лицето на цар Самуил ? ? ? ? ... хммм.. малко напомня на "казах"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.