Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мафията в Чикаго е поръчала и платила убийството на Кенеди според новооткрити документи
19 Февруари 2008
Окръжният прокурор на Далас показа стенограма на разговор между Ли Харви Осуалд и Джек Руби
Секунди преди фаталните изстрели
Секунди преди фаталните изстрели

Ли Харви Осуалд

Окръжният прокурор на Далас Крейг Уоткинс на пресконференцията в понеделник

Окръжният прокурор на Далас, щата Тексас, Крейг Уоткинс, показа на пресконференция в понеделник неизвестни досега документи, от които следва, че убийството на президента на САЩ Джон Кенеди в Далас е било извършено по поръчка срещу пари от мафията в Чикаго. Само че прокурорът не се нае да твърди, че документите са истински, предаде BBC.

Доказателство за участието на мафията е открито в стенограма от 2 страници от разговор, който се е състоял месец и половина преди убийството на Кенеди в ресторант " Карусел- клуб" в Далас между Ли Харви Осуалд, посочен по- късно за убиец на президента и Джек Руби, който впоследствие убива арестувания Осуалд и по-късно умира в затвора, докато излежава присъда за това убийство.

" Всичко, което мога да направя, е да предам информацията, която сме открили", каза на журналистите Уоткинс, според когото документите са открити в 14 големи кашони, престояли в сейфа на местната прокуратура в продължение на 45 години.

Освен документите, в сейфа са намерени и други вещи, които имат отношение към разследването на убийството на Кенеди, в това число пистолетен кобур от пресована кожа и два бронзови кастета, собственост на убиеца на президента Ли Харви Осуалд, добавил прокурорът.

Уоткинс е заявил, че не знае дали документът, в който става дума за заплащане на убийството на президента от мафията, е истински. "Не казвам, че е истина, не казвам и , че не е. Казах, че това бе в папка в сейфа и трябваше да бъде разгледан и показан заедно със всичко останало", каза той. "Всичко, което знаем е, че той ще предизвика спорове имало ли е заговор за убийството на президента или не".

Ето част от стенограмата на разговора между Ли Харви Осуалд и Джек Руби:

- Казваш, че момчетата от Чикаго искат да се отърват от главния прокурор? - пита Руби Осуалд, като има предвид по- младия брат на президента Робърт Кенеди, тогава главен прокурор.

- Да, но това не бива да става, ако федералните ще се набутат навсякъде.

После Осуалд казва, че " има начин да се отървем от него, без да го убиваме." На въпроса на Руби :" Как може да стане това", Осуалд отговаря :

- Аз мога да застрелям брат му.
- Имаш предвид президента? - пита Руби.
- Да, президента- отговаря Осуалд, който после получава инструкции от Руби как трябва да действа.
- Трябва да бъдеш абсолютно сигурен, че ще успееш да се скриеш - казва Руби и добавя, че " ако не избереш правилната позиция, по-добре да изпуснеш шанса, отколкото да рискуваш да те хванат".
- Ако се скриеш, те ще обвинят някой луд, комунистите или дори политиката, но никой никога не бива да разбере откъде са дошли парите за тая работа- добавя Руби. В отговор на това Осуалд пита:
- Откъде идват парите?
Руби вдига дясната си ръка пред себе си и, разтваряйки два пръста, отговаря:
- Чувал ли си за " черната ръка", за " черната ръка на смъртта? "
- Мафията? - пита Осуалд.
- Да, мафията- отговаря Руби.

Впрочем историците- експерти се съмняват в истинността на стенограмата. Кураторът на посветения на гибелта на Джон Кенеди музей в Дала Гери Мак вече даде изявление, че " записаният" в Далас на 4 октомври разговор между Осуалд и Руби просто не може да се е състоял, тъй като със сигурност е установено, че в тази вечер Осуалд си е бил у дома в Ървинг сити в Тексас със жена си Марина и няма как да е бил в Далас.

Джон Кенеди бе убит в Далас на 22 ноември 1963 година. В убийството му бе обвинен Ли Харви Осуалд, работник в книжен склад. Два дни след убийството на Кенеди Осуалд бе застрелян от Джек Руби, собственик на нощен клуб в Далас.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

София
21 Feb, 2008 | 23:32

Ааа ясно! Еее сега вече сме по-спокойни.

drache
21 Feb, 2008 | 13:53

веднага им повярвах......


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.