Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени окончателно отхвърлиха водещата хипотеза за смъртта на Наполеон Бонапарт
13 Февруари 2008
Изследване на италиански физици окончателно отхвърли хипотезата за отравяне с арсен.

Група физици от Националния институт по ядрена физика в Италия (INFN), Миланския универистет и университета в Павиа са провели изследване, което окончателно отхвърля хипотезата за умишленото отравяне с арсеник на Наполеон Бонапарт, когато пристига на остров Света Елена. Пълните резултати от изследването ще бъдат публикувани в Il Nuovo Saggiatore, съобщава The Telegraph. 

Специалистите сравнили образци от коса в различни периоди от живота на Бонапарт – детството, престоя на остров Света Елена и на следващия ден след смъртта му на острова. Освен това били изследвани косите на синът му, жена му и други десет души, които живеят в наши дни. Тези образци били изучени с помощта на “неутронно-активационен” (neutron activation) анализ, позволяващ с голяма точност да се установи химическия състав на косата.      

Оказало се, че в косата на Наполеон и неговите съвременници се съдържа 100 пъти повече арсен, отколкото в косата на днешните хора. При това количеството открито в косите му като дете не се различава като количество от това, което е открито в образеца след неговата смърт.

Изследването на италианските физици дава още едно непряко потвърждение за това, че Бонапарт е починал от рак на стомаха. В статия, публикувана през 2007 г. в списание Nature Clinical Practice Gastroenterology учени предположиха, че Наполеон е бил предразположен към подобно заболяване заради недостатъчната храна по време на военни действия. 


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.