Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отмениха присъдата на ван дер Любе за подпалването на Райхстага
11 Януари 2008
Вчера пък почина съветският войник, който заби знамето на Победата на Райхстага
На 10 януари почина Михаил Минин / на снимката/
На 10 януари почина Михаил Минин / на снимката/

Михаил Минин

Маринус ван дер Любе

Днес сградата на Райхстага е в основата на две новини с голяма давност. 74 години след екзекуцията му, днес германски съд анулира смъртната присъда срещу холандеца Маринус ван дер Любе, издадена по обвинение в подпалването на Райхстага. През 1933 г. този пожар дава формалния повод на Хитлер да установи нацистка диктатура. По делото, известно у нас като Лайпцигския процес, е привлечен като обвиняем, заедно с още трима комунисти и Георги Димитров. Те са оправдани в съда.

Отмяната на присъдата на ван дер Любе е вследствие на сигнал на берлински адвокат, че обвинението отпада автоматично въз основа на закон от 1998 г., който позволява реабилитиране на лица, осъдени в нацистка Германия. Смъртната присъда е била издадена въз основа на незаконни препоръки на националсоциалистите.

Пред съда психически лабилният Ван дер Любе признава че е подпалил Райхстага, за да предизвика въстание на крайната левица срещу нацистите. Той обаче подчертава, че не е бил манипулиран от националсоциалистите, както твърди навремето пропагандата на Коминтерна. Подпалването на сградата на германския парламент е ключов момент във възхода на нацистите към властта и е последвано от суспендиране на някои граждански свободи, припомня Ройтерс. Някои историци смятат, че то е дало на Хитлер извинение да започне репресии срещу комунистите и други свои противници.

Вчера в Псков пък след продължително боледуване почина героят на Съветския съюз, ветеран от Втората световна война Михаил Минин, войникът, който първи сложи знамето на Победата над Райхстага през май 1945 година. Минин е отишъл като доброволец на фронта във войските на Ленинградското опълчение. Участвал е в боевете за освобождаването на Ленинград, бил е ранен, след болницата е бил насочен в артилерийска разузнавателна дивизия. В битки е преминал пътя от Ленинград до Берлин. На 30 април 1945 година при щурма на Райхстага Минин нахлува в сградата, катери се на върха и поставя Червеното знаме. През май 1945 за този си подвиг и редица други военни заслуги той е представен за званието Герой на Съветския съюз, награден е с ордени и медали.

След войната Минин продължил да служи в армията, през 1959 завършил военната академия Куйбишев, служил е в специалните войски със стратегическо назначение. През 1969 година е бил демобилизиран от армията заради заболяване.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.