Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Италиански музикант откри още един шифър на Леонардо в “Тайната вечеря”
12 Ноември 2007
Пала нарича откритата от него музика “саундтрак към страстите Христови”

В творбата на Леонардо да Винчи “Тайната вечеря” в кодиран вид има ноти от музикална композиция. До този извод достигна италианският музикант и компютърен специалист Джовани Мария Пала (Giovanni Maria Pala) след четиригодишно изследване на стенописа.

Самият Пала нарича откритата от него музика “саундтрак към страстите Христови”. Според думите му звученето наподобява реквием. 

В своята книга “Tайната музика” (La Musica Celata), посветена на проведеното изследване, Пала обяснява по какъв начин успява да интерпретира фрагменти от фреската. Тези фрагменти, които имат символично значение в християнската теология, той използва като музикални знаци.

Първо Пала обръща внимание на факта, че ако се нарисува музикално петолиние през цялата дължина на творбата на Леонардо, то лежащите на масата хляб и ръцете на Христос и апостолите са разположени върху него като ноти. Това е напълно логично, защото хлябът е тялото Христово, а ръцете благославят храната, следователно те са свързани, коментира изследователят пред АП.

Той обаче дълго време не може да улови музикален смисъл в нотите, докато не се досеща, че Леонардо е левичар и обикновено пише от дясно на ляво. Тогава прочита нотите от дясно на ляво. В резултат се получава 40-секунден музикален откъс, който звучи най-добре, когато е изпълнен на орган.

“Тайната вечеря” е нарисувана от Леонардо да Винчи през периода 1495-1498 г. Тя е с размери 460×880 сантиметра и се намира на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие (Santa Maria delle Grazie) в Милано.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

димитьр
28 Nov, 2007 | 17:39

Странното е, че Пала не дава нотния текст на уникалното си откритие. Ако тьрсим загадки вьв всички древни стенописи и др. произведения на изкуството, винаги би могло да се намери.....нещо. Идеята на вьпросния автор е много интересна и ако се окаже поне до някьде вярна, би могло да се мисли наистина за един още по-мащабен поглед вьрху творбата на Леонардо. Да не би пьк той да е само изпьлнител на няколко закодирани послания...кьм човечествовто?! А защо не потьрсим такива и в други негови монументални творби и рисунки!? Димитьр.

uvajitel
12 Nov, 2007 | 05:00

mnogo interesen opit.probutvaneto na istoriata s maria magdalina e falshifikat s dalechen antihristki pricel. v tozi sluchai Pala moje bi e nameril neshto realno i polezno.da patentova,a podobre svobodno da gi publikuva...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.