Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тутанкамон отново пред публика 33 века след смъртта си
Николай Атанасов - 5 Ноември 2007
Мумията на фараона бе изложена в гробницата му в Долината на Царете в Луксор

Захи Хавас (в средата) контролира работата по преместването на Тутанкамон в стъклената витрина.

Неколкостотин посетители на Долината на Царете ще бъдат допускани при Тутанкамон дневно.

Лицето на египетския фараон Тутанкамон (Tutankhamun) бе изложено пред широката публика за пръв път от над 3000 години насам, съобщи BBC News. Мумията на фараона-момче, намираща се в гробницата си в Долината на Царете край град Луксор, за пръв път може да се види от туристите в специална стъклена витрина в лявата част на погребалната камера, обяви вчера ръководителят на Висшия съвет по въпросите на античното наследство на Египет, Захи Хавас (Zahi Hawass).

В съвременният стъклен “саркофаг” денонощно се поддържа изкуствен микроклимат с оптимално ниво на влажността и температурата, за съхраняването на мумията, която е едно от най-големите културно-исторически богатства на Египет. “Без специални условия за съхранение, мумията би се разпаднала от прекомерната влажност в гробницата, предизвикана от огромния брой посетители”, обясни Хавас пред журналисти.

Директорът по въпросите на античното наследство допълни, че египетските специалисти и техни чуждестренни колеги в най-скоро време ще започнат кампания за реставрирането на гробницата, която не е възстановявана от момента на откриването й.

Завръщането на фараона сред простосмъртните стана на 85-тата годишнина от откриването на гробницата му от британския археолог Хауърд Картър (Howard Carter) на 4 ноември 1922 г. Досега лицето на фараона бяха виждали не повече от 50 археолози и експерти, които са още сред живите.

Според историците, Тутанкамон е управлявал Египет в периода от 1333 до 1324 г. пр. н. е. Той се възкачва на престола на 10-годишна възраст и умира на около 19 години при загадъчни обстоятелства. За разлика от останалите 64 погребения в Долината на Царете, гробницата на “Златния фараон” е открита неразграбена. Общото тегло на откритите там златни предмети надвишава 1,2 тона.

Въпросите около причините за смъртта на младия фараон и предполагаемото проклятие, предизвикало преждевременната смърт на всички, участвали в отварянето на гробницата, остават без ясен отговор и само увеличават славата на Тутанкамон.

Когато мумията му е подложена на рентгеново изследване през 1968 г., в черепа му е открито парче кост, което събуди предположенията, че Тутанкамон е умрял от насилствена смърт след удар по главата. Според някои историци, младият цар е бил убит, заради опита си да върне политеизма, наследявайки фараона Аменхотеп ІV (Ехнатон, 1352-1336 г. пр. н. е.), който заменил старите богове на Египет с култа към единствения, върховен бог на слънцето Атон.

След извършването на компютърна томография на останките през 2005 г., изследователите отхвърлиха версията за убийство и посочиха, че причина за смъртта на Тутанкамон може да са станали усложнения, получени след счупване на крак. Според Хавас, мнозинството учени се обединяват около хипотезата, че царят починал, след като раната му се инфектирала. Въпреки че някои от изследователите не били съгласни с поставената диагноза, всички отхвърлили дългогодишната теория за убийството на фараона.

Министърът на културата на Египет Фарук Хосни уточнява, че Хауърд Картър повредил лицето на Тутанкамон, при свалянето с остри инструменти на знаменитата му златна маска. Освен това, след първоначалното й откриване, мумията твърде дълго била оставена под палещите лъчи на слънцето, които й нанесли допълнителни поражения. Въпреки това останките на владетеля са достатъчно добре запазени и представляват уникално зрелище. От вчера по неколкостотин туристи, посещаващи южния град Луксор, ще могат да видят лицето на Златния фараон в последния му дом.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.