Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Израел откриха предмети от времето на цар Соломон
27 Октомври 2007
Находките предизвикват голям интерес не само в Израел, а и сред учените от цял свят.
снимка National Geographic
снимка National Geographic

Израелската дирекция по антиките (Israel Antiquities Authority — IAA) съобщи, че по време на работа по укрепване на Храмовия хълм за първи път са открити предмети, отнасящи за периода на съществуване на Храма на Соломон, съобщава National Geographic.

Археологът от IAA Ювал Барух (Yuval Baruch), след изучаване на фрагментите от керамична посуда и кости на животни достига до извода, че тези предмети са то VI-VIII в. пр. Хр.

Находките предизвикват голям интерес не само в Израел, а и сред учените от цял свят, тъй като тези фрагменти могат да изяснят някои важни моменти, свързани с историческите събития около Храмовия хълм. Освен това се появява възможност да се уточнят неговите размери и граници по времето на съществуването на Храма на Соломон.

Понеже историческите находки сивдетелстват за присъствието на хора в Храма през VI-VIII в. пр. Хр., това потвърждава сведенията за съществуването на Първия Храм, който са описани в Библията.

Храмовият хълм е религиозен обект в Йерусалим, най-свещеното място за юдейската религия и второто най-свещено място за исляма.

На този хълм е бил издигнат Първият храм (Храмът на Соломон - построен около 967 пр.н.е. и разрушен около 586 пр.н.е. от Вавилонците), а след разрушаването му - и Вторият храм. Цар Ирод Велики, за да може да построи огромен храм, значително по-голям от предишния (а и от самия хълм) разширил хълма с огромни наклонени подпорни стени.

 След като римляните разрушили Втория храм през 70 г., тези стени са единственият остатък от Храма - най-свещеното място за евреите. Едната от тези стени е известна като „Стена на плача“. За нея дълго време се е смятало, че е била една от стените на самия храм, но сега е известно че е била само подпорна стена.

На равната част на хълма (точно над Стената на плача), където е бил Храмът, е третото най-свещено място за исляма - камъкът, от който Мохамед "отскочил" с коня си и се възнесъл на небето. "Куполът на скалата" и джамията "Ал Акса", построени там, съответно са място за поклонение на мюсюлманите с почти толкова голяма важност колкото Мека и Медина.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.