Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Украйна поиска от ООН глада в страната от 1932-1933 г. да бъде признат за геноцид
Николай Атанасов - 19 Октомври 2007
Към момента, предизвиканият от Сталин Голодомор, е смятан за геноцид от Украйна и още 25 държави

По време на Голодомора, хората масово измират по улиците...

...а погребенията в парковете са официално забранени.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Украйна, Пьотр Доценко призова Организацията на обединените нации да признае Голодомора в страната в периода 1932-1933 г. за геноцид срещу украинския народ, съобщава UN Daily News. В реч на сесията на Комитета по правата на човека, Доценко припомни, че през тази година ще се чества 60-тата годишнина от приемането на Конвенцията срещу геноцида, а населението на Украйна е станало жертва на именно такова престъпление още 15 години преди появата на документа, предава агенция “Новости”.

“Избирателно организирания от комунистическия тоталитарен режим изкуствен глад или Голодомор в Украйна през 1932-1933 г. е причинил смъртта на между 7 и 10 млн. невинни мъже, жени и деца, които по това време представляват около 25% от населението на Украйна”, заяви пратеникът на украинското външно министерство.

Повечето съвременни историци, признават, че унищожителният глад в Украйна, някои части на Казахстан и Волжската немска република (1924-1941) е предизвикан преднамерено политически посредством политиката на колективизация на съветската власт на Йосиф Сталин и конфискацията на продоволствие в началото на 30-те години на миналия век. В някои изследвания се посочва, че Украинският геноцид е планиран от Москва за ликвидирането на украинската нация като политически фактор и социална общност.

Към днешна дата, Голодоморът от 1932-1933 г. е признат за геноцид от държавните глави, правителствата или парламентите на 26 държави по света, сред които Украйна, Аржентина, Австралия, Азербайджан, Белгия, Бразилия, Канада, Естония, Грузия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Перу, Полша, Испания, САЩ и Ватикана.

Съветският Голодомор

Гладът от 1932-1933 г. е най-тежката криза в историята на Украйна през ХХ век. За 2 години от разпространилия се в източните и централни области на страната глад умират между 5 и 10 млн. души. Според публикуваната през 2004 г. книга The Years of Hunger: Soviet Agriculture, 1931-1933 на професорите по история от Университетите на Бирмингам и Мелбърн, Робърт Дейвис (R.W. Davies) и Стивън Уийткрофт (S.G. Wheatcroft), уточнените данни за жертвите на глада възлизат на 5,5-6,5 млн. души, като бедствието унищожава близо половината от населението на Централна и Източна Украйна. 

Като основен фактор за масовия глад, украинските историци посочват решението на съветското ръководство за изземането на всички “излишъци” от зърно за покриването на чуждестранните кредити за внасянето на промишлено оборудване. Въпреки падането на световната цена на житото през този период, Москва използвала всякакви възможности за плащане на заемите. Като друга причина за бедствието се посочва ниската реколта от зърнени култури в Украйна през 1931-1932 г. заради рязкото съкращаване на посевните площи.

През ноември 2003 г. ООН призна глада от 1932-1933 г. за “национална трагедия” и в другите републики на бившия СССР. Според Киев това е недостатъчно, тъй като ако не  бил Голодоморът, днес населението на Украйна би било двойно по-голямо – близо 100 млн. души. Ежегодно в страната 23 ноември се чества като Ден в памет на жертвите на Голодомора и политическите репресии.

Руската Федерация отказва да признае Голодомора като геноцид по етнически признак, подчертавайки че освен населението на Украйна, жертва на глада са станали и жителите на Поволжието и други територии на СССР.

След подписването от украинския президент Виктор Юшченко на приетия от Върховната Рада закон за Голодомора, в който той е признат за акт на геноцид срещу украинския народ, пратеникът на руското Външно министерство припомни позицията на Москва по този въпрос и решението на 58-та сесия на Общото събрание на ООН, според което гладът от 1932-1933 г. е не геноцид, а “национална трагедия на украинския народ”.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Нибелунг
27 May, 2013 | 11:13

Разбира се,че трябва да бъде признат глада в Украйна за геноцид! Това е неописуема жестокост,извършена от съветската власт,която не е била в руски,а в еврейски ръце! СССР никога не е управляван от руснаци! Всичките комисари са били евреи! Затова не им е мигнало окото,когато са извършвали този геноцид! Иначе за мнимия геноцид над евреите,постоянно се дават филми и се промиват мозъците на хората с вредна пропаганда! А за геноцида над белите украинци,германци и руснаци нищо не се говори! Техните души искат възмездие!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.