Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американската армия разработвала методи за радиоактивни убийства на “важни особи”
Николай Атанасов - 9 Октомври 2007
През 50-те години на ХХ век Пентагонът обмислял отстраняването на политически и обществени дейци с “мръсни бомби”

Още в началото на “Студената война”, през 50-те години на ХХ век, американската армия проучвала възможността да използва радиоактивни вещества и материали за ликвидирането на “значими личности” – чуждестранни политически и обществени деятели, съобщава The Washington Post.  Част от тайната документация на т. нар. “Нова концепция за воюване” стана достояние на обществеността едва в началото на този месец, когато от архивите на проекта бил свален грифа “строго секретно”. Преди да бъдат разсекретени обаче, те били подложени на жестока цензура от страна както на Пентагона, така и на специалните служби, уточнява The Washington Post.

Плановете за използването за военни цели на радиоактивните вещества, получени в хода на процеса на създаване на ядрено оръжие, започнали да се разработват от Пентагона броени години след края на Втората световна война. Съответният проект се споменава за пръв път в документите на отбранителното ведомство от 1948 г. От тях става ясно, че Пентагонът е предвиждал използването на радиоактивни материали в качеството на оръжие за масово унищожаване в няколко направления – за поразяване подразделенията на противника, за заразяване на вражеската територия и за отстраняването на “важни личности”.

Разработчиците на радиологичното оръжие се интересували преди всичко от поразяването на “населени или други критично важни територии за дълъг период от време”, като целта била те да бъдат обезлюдени заради радиационното заразяване за период от 10 години. Втората точка от проекта предвиждала създаването на “мръсна бомба”, т. е. радиоактивен боеприпас. Третата точка била свързана със създаването на оръжие за разнасяне на радиация над зоната за предполагаемата евакуация на силите на противника, а последният пункт бил свързан със създаването на “оръжие за индивидуална употреба”. След няколко години разработки обаче, през 1954 г. Пентагонът се отказал от програмата, след като било преценено, че ядреното оръжие ще е по-ефективно в случай на мащабен военен конфликт.

От разсекретените документи не става ясно, дали с подобни разработки са се занимавали и американските спецслужби, но проектът е бил окончателно одобрен през ноември 1948 г. и е започнал да функционира месец по-късно, година след създаването на ЦРУ през 1947 г. Дали някога са правени опити за убийството на “значими личности” посредством използването на радиоактивни вещества, също остава неясно. Заради наложената цензура, в обнародваните от Пентагона документи например липсва каквато и да е информация за дейностите по проекта през 1949 г.

Покушенията срещу значими чуждестранни фигури от агенти на американското правителство не са били изрично забранени от закона в САЩ, до подписването на изрична заповед срещу подобни опити от страна на президента Джералд Форд (Gerald R. Ford) през 1976 г., след скандала, свързан с разкритията за многократните опити на ЦРУ за убийството на кубинския президент Фидел Кастро през 60-те години, включително и посредством отравяне. 

The Washington Post припомня, че до смъртта на ексофицера от ФСБ на Русия Александър Литвиненко, вследствие на радиационно отравяне с полоний-210 през ноември 2006 г., на световната общественост не са били известни каквито и да било опити за покушение на значими фигури с използването на радиоактивни вещества. Самият Литвиненко няколко дни преди смъртта си обяви, че покушението срещу него е било организирано от руските спецслужби по заповед на президента Владимир Путин. Впоследствие британските правоохранителни органи, разследващи обстоятелствата около убийството на бившия агент, стигна до извода, че изотопът полоний-210 е попаднал в организма му по време на срещата с друг бивш съюзник на ФСБ и експерт по сигурността, Андрей Луговой. Луговой и руските спецслужби обаче отрекоха да имат каквато и да е връзка с отравянето, а Русия отказа да предаде Луговой на Великобритания, за да бъде изправен пред британски съд.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.