Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Петте най-необичайни епитафии във Великобритания
24 Септември 2007
Реклама на лекари, биографии, странни причини за смърт са сред най-интересните надписи

Обявиха резултатите от британския конкурс за най-необичайна епитафия на надгробен паметник, организиран от Националния архив на епитафиите и списание BBC History Magazine.

За победител е призната епитафията на надгробния камък на някоя си Сара Джонсън, жителка на Лафбъро, починала през 1819 година от воднянка. На плочата подробно е описан процесът на лечение на жената със споменаване на лекарите и проведените от тях процедури. Истинска епикриза. Според журито, скъпият паметник по всяка вероятност е поръчан от самите лекари, които по този начин са си направили реклама, разчитайки неуспехът им със Сара Джонсън конкретно да не  изплаши евентуалните пациенти.

В петте най-необичайни епитафии, избрани от журито, е влязъл и надписът на паметната плоча на 33 годишната Хана Туиной, починала през 1703 година. От епитафията може да се направи изводът, че тя е била нападната от избягал от клетката си тигър. Предполага се, че това е първият в историята на Великобритания случай на гибел на човек от зъбите и ноктите на тигър. Историята на трагичната кончина на кръчмарката е резказана в следните стихове: 

In bloom of Life She's snatched from hence, She had not room To make defence; For Tyger fierce Took Life Away. And here she lies In a bed of Clay, Until the Resurrection Day.

В свободен превод това би звучало по следния начин :

Тя ни напусна в разцвета на дните си/ от острите нокти на тигъра/ Тя не можа да се спаси/ Превърна се в прах, която да очаква часа на Страшния съд...

Друга необичайна епитафия, заслужила отделното споменаване на журито, се оказва надписът на гроба на жител от Кент, който гласи, че човекът е починал през 1969 година от " удар на ракета". Тъй като човекът е починал на 5 ноември, историците предполагат, че е станал жертва на фойерверките в нощта на Гай Фокс, традиционното отбелязване на неуспешния опит да бъде взривен Парламентът през 1605 година.

Организаторите на конкурса отличиха и надписа на гроба на Фийби Хесел, жителка на Брайтън, която починала през 1821 година на 108 години. На плочата подробно е описан жизненият път на тази необикновена жена, която е служила в британската армия, участвала е в сражения в англо-френската война и била ранена в битката при Фонтенуа през 1754 година.

Първите пет избрани епитафии завършват с надпис на гроба на жителка от Съфолк, починала през 1737 година, "така и не успяла да се бракосъчетае с втори съпруг". Жената починала от инсулт и на гроба подробно е описана агонията и. 


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.