Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първото известно на науката гробище на гладиатори откриха в Турция
6 Май 2007
Според учените тук са погребвали заслужилите бойци, има останки на 67 души

Надгробен паметник от Ефес

В турския град Ефес археолози откриха първото известно на науката гробище на гладиатори, в което има останки от 67 души, съобщи  BBC News.

По данни на агенцията, освен останките в Ефес са открити три надгробни паметници с изобразени на тях гладиатори. Двама учени от Виенския медицински университет, които са проучили костите, са стигнали до извода, че почти всички от тях принадлежат на мъже на възраст от 20 до 30 години. Един от откритите скелети обаче е на възрастен мъж, вероятно учител на гладиаторите.

По останките са открити следи от зараснали рани. Много от воините са получавали добро и скъпо медицинско обслужване, което дава основание да се предположи, че в гробището са погребвали най-заслужилите бойци. У някои от тях обаче са открити следи от смъртоносни рани - от удари на тризъбци и чукове. Според учените, това са следите на така наречения "coup de grace" - последен удар за тези, които вече не са могли да оцелеят.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.