Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мощите на Жана Д`Арк се оказаха част от египетска мумия
Николай Атанасов - 5 Април 2007
Carbon-14-анализът показал, че са от VI-III в. пр. н. е. и не могат да са на човек, умрял през XV век

Останките, смятани досега за част от мощите на френската историческа героиня и светица Жана Д`Арк, най-вероятно са фрагменти от древноегипетска мумия, посочват френски учени, цитирани от специализираното издание Nature. Carbon-14-анализът на изучените от тях реликви показал, че възрастта им е над 2000 години (VI-III в. пр. н. е.) и съответно не могат да принадлежат на човек, умрял през XV век. Както е известно, Жана Д`Арк е изгорена на клада в Руан, Нормандия на 30 май 1431 г.

Съдебномедицинският експерт Филип Шарлие (Philippe Charlier) от болницата “Раймон Поанкаре” (Raymond Poincare Hospital) в град Гарш (Garches) край Париж, получил разрешение от църквата да изследва мощите миналата година. Екипът му използвал комплекс от методи за изследването на останките, в т. ч. цялостен, инфрачервен и атомно-емисионен спектрометричен анализ, електронно микроскопско изследване, анализ за полени и необичайното за този вид експертизи изследване с помощта на водещите “носове” на парфюмерийната индустрия, Силвен Дьолакур (Sylvaine Delacourte) от “Жерлен” (Guerlain) и Жан-Мишел Дюрие (Jean-Michel Duriez) от “Жан Пату” (Jean Patou).

Шарлие и колегите му разполагали с оскъден материал за работа – реликвите включвали обгорено на вид човешко ребро, черно парче, приличащо на овъглено дърво, 15-сантиметрово парче от ленена тъкан и котешки фемур (бедрена кост, б. ред.), което отговаряло на средновековната традиция черни котки да бъдат хвърляни на кладите на предполагаемите вещици.

За да се провери достоверността на данните от “носовете”, освен реликвите, Дьолакур и Дюрие били накарани да помиришат още 9 проби от кости и коси, без да се уточнява техния произход, и без да имат възможността да се консултират помежду си. И двамата установили при мощите следи от “обгорял хоросан” и “ванилия”.

Според специалистите, ваниловият аромат носещ се от мощите, свидетелства за естествено разложение, а не за изгаряне. Шарлие е уверен, че изследваните от него останки никога не са подлагани на въздействието на огъня. Черното парче съвпаднало по състав с египетската смес за балсамиране от дървесни смоли, битуми и химикали от рода на малахита. То показало и наличието на гипс, което обяснило усетения от “носовете” мирис на хоросан. Характеристиките на ленената тъкан отговаряли на тези на платната, използвани за завиването на мумиите. В останките били открити и големи количества борови полени. По времето на Д`Арк тези дървета не са се срещали в Нормандия, докато боровата смола често се използвала от египтяните за балсамиране.

Шарлие посочва, че през Средновековието имало практика парчета от мумиите да бъдат използвани като цярове, което обяснява наличието им във Франция по това време. Изследваните от палеопатолозите реликви били открити през 1867 г. на тавана на стара аптека в Париж, в съд с надпис “Останки, намерени под кладата на Жана Д`Арк, Орлеанската Дева”. Те били официално признати от Римокатолическата църква за мощите на средновековната героиня, която била канонизирана за светица през 1920 г., и изложени в Музея в Шинон (Chinon), включен в архиeпископската епархия на Тур.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

teo
15 Apr, 2009 | 15:19

mojete li po-dobre da napravite neshto poveche ot jana.napravete i togava pishete tiq neshta. :p

IVA
04 May, 2008 | 20:23

NE E MUR6A...NAPROTIV MUR6I SA TIQ KOITO NEBIXA MOGLI I DA SI POMISLQT ZA TOVA KOETO E NAPRAVILA TQ..I ZA6TO KOGATO NQKOI E PO RAZLI4EN XORATA NE GO PRIEMAT I GO YNI6TOJAVAT???

turist
17 Apr, 2007 | 19:05

Stiga s taq mursha,be!

sandi
16 Apr, 2007 | 11:46

Mи Те "цивилизованите" западняци, освен откраднатите културни и църковни паметници на Православието от Византия, България и Исток-а, друго си немат(горките). А и мощите на християнските светци пак от нас са ги откраднали. Тъй като почти винаги са управлявани от "дегененерати" със или без "синя" кръв(като нашите комуняги) ,100% е сигурно, че останките на Жана д,Арк са "изчезнали" без следа още при убийството и.

boy
06 Apr, 2007 | 19:04

sestra i po-mi haresva


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.