Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ла-ла Ленд взе 6 Оскара, но най-добър филм е Лунна светлина
27 Февруари 2017
Безпрецедентен гаф беляза церемонията на 89-ите филмови награди
Американската Академия за филмово изкуство връчи за 89-а година наградите "Оскар" на церемония в Лос Анджелис. За най-добър филм беше обявен "Лунна светлина" след безпрецедентна грешка, белязала края на церемонията, съобщи БНР. Уорън Бийти и Фей Дънауей първоначално обявиха, че най-добрата лента е мюзикълът "Ла Ла Ленд" и след като екипът на филма вече беше на сцената да приеме наградата си, стана ясно, че драмата "Лунна светлина" е действителният победител. 

Станала е грешка. "Лунна светлина" печели за най-добър филм. Не се шегувам, явно са прочели грешно. Това не е шега, "Лунна светлина" печели за най-добър филм.

Бийти се опита да обясни, че им е бил връчен пликът, в който Ема Стоун получава наградата за най-добра актриса. Водещият на церемонията Джими Кимъл се пошегува, че е бил сигурен, че ще предизвика гаф на шоуто. 

Призът за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Махершала Али за ролята му в "Лунна светлина". 43-годишният американски актьор става първият мюсюлманин, удостоен с "Оскар". Лентата разказва за трудното съзряване на чернокож младеж. 

Мюзикълът "Ла ла ленд" спечели 6 "Оскар"-а – за най-добър режисьор, сценография, операторско майсторство, оригинална песен, оригинална музика и главна женска роля за Ема Стоун, 
Имам още да израствам, да се уча и да работя, а тази статуетка е прекрасен символ да продължа по този път и съм много благодарна.

С отличието си Деймиън Шазел стана и най-младият режисьор, удостояван с най-престижната награда на американското кино.
"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не успя да вземе "Оскар" в категорията "Най-добър късометражен анимационен филм". Победител стана "Свирчо" на "Пиксар".

"Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля спечели Вайола Дейвис за филма "Огради". Тя е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за "Оскар". 

Наградата за  най-добър чуждоезичен филм взе "Търговският пътник" на иранския режисьор Асгар Фархади. "Зоотрополис" грабна приза за най-добра пълнометражна анимация. "Оскар" за най-добър документален филм е за "О Джей: Произведено в Америка" на Езра Еделман и Каролайн Уотърлоу. "Белите каски" спечели наградата за късометражен документален филм, а "Пей" – за късометражен игрален филм.

Президентът Доналд Тръмп присъства в мислите и коментарите на участниците и публиката на церемонията за връчване на наградите "Оскар" в театър "Долби" в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес. Водещият Джими Кимъл направи шеговита забележка за роклята на номинираната за "Оскар" Мерил Стрийп, като попита да не би да е с марка "Иванка", имайки предвид дъщерята на Тръмп. Кимъл намекна и за прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, който не допусна журналисти на брифинга в Белия дом в петък. Кимъл каза, че репортерите на отстранените медии трябва да напуснат. "Не търпим фалшиви новини", добави иронично водещият.

Мнозина номинирани за "Оскар" преминаха по червения килим към церемонията със сини ленти, в знак на солидарност с Американския съюз за защита на гражданските свободи, което придаде на вечерта силен политически заряд, отбеляза Франс прес.

Паралелно с раздаването на "Оскар"-ите безплатна прожекция на филма "Търговският  пътник" на иранеца Ашгар Фархади събра хиляди хора в центъра на Лондон. Фархади, чиято творба беше номинирана за най-добър чуждоезичен филм, бойкотира церемонията в Холивуд заради забраната на президента Доналд Тръмп граждани на Иран и още шест предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ.

Преди прожекцията в Лондон режисьорът представи филма си чрез видеовръзка и каза, че "духовно ще присъства" на церемонията. Фархади заяви, че въпреки различните религии, националности и култури, всички сме граждани на света и обеща да работи постоянно в защита на това единство.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Смях
27 Feb, 2017 | 22:57

Смях, смях. Холивуд стана за смях


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.