Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сирни Заговезни, помирете се!
14 Март 2021
На този ден се поставя началото на най-продължителния пост през годината, така нареченият Великденски пост
Днес е Сирни заговезни – прошка. На този ден се поставя началото на най-продължителния пост през годината, така нареченият Великденски пост. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер.

Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Веселието и оживлението по време на вечерята нараства, когато дойде ред на обичая Хамкане. След вечеря бабата завързва парче сирене, халва или варено яйце в края на червен вълнен конец и разклаща конеца. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето сирене. Обредът се нарича "люшкане" или "хамкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болести по агънцата.

На Сирни заговезни се иска прошка, по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове. Седмицата на сирните заговезни се характеризира с паленето на обредни огньове.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.