Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започва Роженския събор
17 Юли 2015
Хиляди се стичат към Рожен. Автобусите са препълнени с пътници, тръгнали в планината

Хиляди българи пътуват за Рожен, където днес се открива Роженския събор. Автобусите са препълнени с пътници, тръгнали в планината. Мнозина остават в очакване, защото автобусите не достигат. Повечето от пътуващите са се съобразили да пътуват с обществен транспорт. Въпрос на организация е да се поемат всички желаещи.

От Чепеларе и Пампорово са организирани автобусни линии до Рожен, но само в Чепеларе за първия автобус чакат над 300 души. Полицейски екип следи за движението малко след с. Хвойна. Приключението започна за хиляди, които се устремиха към планината. Въпреки трудното пътуване, настроението е прекрасно. Тук - таме се мяркат хора с народни носии. Всички са готови за празника, съобщава БГНЕС.

При изключителни мерки за сигурност ще се проведе Националният събор на Рожен. Осем мобилни групи ще охраняват събитието, предаде БНР. На смолянските полицаи ще помагат и сили на жандармерията. Заради очаквания интензивен трафик по пътищата, в Смолянска област от утре до понеделник, се ограничава движението за транзитно преминаващите през прохода Рожен. Движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства, ще бъде ограничено от курорта Пампорово до смолянското село Соколовци. Рано тази сутрин на Роженските поляни, беше проведен инструктаж на полиция и пожарна, допълва говорителят на полицията в Смолян Цветелина Черкезова.

Поради повишен трафик на движение по пътя, за транзитно преминаващите ще има обходен маршрут, по който да преминават.

Шофьорите на товарни автомобили, трябва да използват обходни маршрути - Пловдив-Кричим-Девин-Стойките-Пампорово-Смолян и обратно, както и Пловдив-Кърджали-Ардино-Смолян и обратно. На връх Рожен, водач на ТИР с благоевградска регистрация, посрещна забраната така:

 Утежнява ни се маршрута, защото ни се удължава маршрута и трябва да заобикаляме. Повече разход на гориво, време.

За мерките, относно противопожарната безопасност, допълва Цветан Стоилков, главен инспектор в Смолянската пожарна.

Основно забрана за палене на открит огън. Ще бъде разрешено само за такива, които са повдигнати от земята - барбекюта. Ако има такива, които нарушават тази заповед, ще бъдат контролирани от охранителната фирма, която ще отговаря на място за събора, ще бъдат предупреждавани и няма да бъде допускано такова нещо.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.