Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина Саруман от "Властелинът на пръстените"
11 Юни 2015
Кристофър Лий е познат на българския зрител с участието си в сагите "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни"

Големият британски актьор сър Кристофър Лий, който е познат на българския зрител с участието си в сагите "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни", е починал, съобщава днес "Индипендънт".

Той е починал на 93-годишна възраст в неделя в болница в Лондон.

Кристофър Лий е роден на 27 май 1922 г. в Лондон. Той се прочува с ролите си на злодеи. Получава световна известност с превъплъщението си в граф Дракула. Сред другите му по-известни роли са тази на Франциско Скараманга в "Човекът със златния пистолет" от серията за Джеймс Бонд.

В началото на новото хилядолетие той участва в две култови поредици - "Властелинът на пръстените", където изигра ролята на злия магьосник Саруман, и в новите серии на "Междузвездни войни", където изигра граф Дуку.

Сър Кристофър Лий е носител на наградите БАФТА, "Сатурн" и "Сателит". Кристофър Лий е командор на Ордена на свети Йоан от 1997 г., командор на Британската империя от 2001 г. за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към драматургия и благотворителността. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.