Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
7,8 по Рихтер удари Турция и Сирия
6 Февруари 2023
Над 600 души са загинали до момента, но броят им постоянно расте
По последни данни над 600 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на опустошителното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин. Съобщава се и за няколко хиляди ранени, за разрушения и щети по сградите, съобщава БНР. В района на първия трус в област Кахраманмараш се намират лагери със сирийски бежанци.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и дълбочина около 18 км разлюля югоизточна Турция, близо до границата със Сирия, рано тази сутрин, докато хората още спяха. Земетресението е било усетено от милиони хора в Турция, Сирия, Ливан, Кипър и Израел.

През следващите часове бяха регистрирани над 40 вторични труса, някои с магнитуд над 6,0 по Рихтер. Турция обяви извънредно положение в засегнатите провинции и призова хората да не използват мобилни телефони, за да могат спасителите да координират операцията. Спрени са полети на летищата в окръг Хатай и в Газиантеп.

Петролният терминал в турския град Джейхан прекрати работата си заради труса. Пристанищата в югоизточна Турция също са засегнати, като някои са напълно затворени, а други - със забавена дейност. Операторът на турските петролопроводи "Боташ" съобщи, че засега не са установени щети по управляваните от него тръби и петрол продължава да тече както по направлението Киркук-Джейхан, така и по трасето Баку-Тбилиси-Джейхан. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.