Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мобилните телефони не са опасни за здравето
14 Февруари 2014
Това е изводът от мащабно изследване, продължило 11 години

Няма доказателства, че мобилните телефони носят рискове за здравето, сочат изводите от най-мащабната британска програма за изследване на връзката между телекомуникациите и здравето, цитирани от The Telegraph. Докладът е публикуван след 11 години на проучвания. Според тях няма доказателства, че използването на мобилни телефони води до повишен риск от ракови заболявания.

Ръководителят на програмата проф. Дейвид Когон посочва, че при първите им стъпки в началото на проекта е имало много научни неясноти относно потенциалните здравословни рискове, причинени от мобилните телефони и свързаните с тях технологии. „Тази независима програма приключи и въпреки неуморните изследвания, не намерихме доказателства за здравни рискове, произлизащи от радиовълните на мобилните телефони и базовите им станции”, обяснява Когон.

Финансирането на проучванията от 13.6 милиона лири е осигурено от британското правителство и телекомуникационната индустрия. По време на работата си изследователите са били контролирани от независим комитет, за да бъде сигурно, че няма опити за въздействие от страна на предоставящите средствата.

Въпреки изводите от проучването, проф. Когон предупреждава, че все още има въпроси без отговор за въздействието на мобилните телефони върху човешкото здраве. По думите му не е изключено в дългосрочен план да се появи нещо, което не имало проявление в първите години на използване на технологията.

Програмата ще осигури финансиране за ново изследване, което ще се фокусира върху дългосрочната употреба на мобилни телефони. Проектът COSMOS ще наблюдава 100 000 потребители, за да разбере дали има закъснели ефекти от използването на мобилни телефони.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Селяка
19 Feb, 2014 | 00:44

"Финансирането на проучванията ... е осигурено от ... телекомуникационната индустрия." = "поръчахме си проучване"

Или както казваше "Парцаля"лека му пръст!: "на кого да вярва чиляк, на очите си или на ушите си?"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.