Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Очакват се десетки опасни мутации на COVID-19
9 Юли 2021
Според изследването през следващите няколко месеца ще се появят 22 нови щама, а някои ще намалят защитната способност на антителата. Тези варианти на вируса масово ще се разпространят по целия свят
Учени от компанията Vir Biotechnology и Института по геномика и еволюционна медицина към университета "Темпъл" (САЩ) прогнозират появата на няколко десетки мутации на коронавируса. Изследването е публикувано в портала medRxiv, предаде БНР.

Експертите са разработили математически модел, който дава възможност да се предскаже появата на изменения в протеина на SARS-CoV-2 - той служи като "врата" към заразяване на тялото.

Според изчисленията през следващите четири месеца ще се появят 22 нови щама на патогена, а някои ще намалят защитната способност на антителата. Става дума за варианти на вируса, които масово ще се разпространят по целия свят в различни фази на пандемията.

Учените са успели не само да предвидят със задна дата появата на вече известните мутации на коронавируса, но и щамовете, които впоследствие са довели до формирането на индийския вариант. Въз основа на това експертите твърдят, че техният модел е в състояние да предскаже появата на нови мутации пет месеца преди те да се разпространят по света.

Световната здравна организация определи четири щама на SARS-CoV-2 като „обезпокоителни“: Алфа (британски), Бета (южноафрикански), Гама (бразилски) и Делта (индийски). Последният, според експерти, е два пъти по-заразен от оригиналната уханска версия на SARS-CoV-2, като същевременно продължава да мутира.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.