Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цигарите още по-вредни в жегата
16 Юли 2021
Пушенето е вредно по всяко време на денонощието, по всяко време на годината. Но в жегата пушенето е особено вредно
Тютюнопушенето в жегата е особено вредно поради повишения токсичен ефект, каза пред РИА Новости Евгений Брун, главен нарколог в министерството на здравеопазването.

"Пушенето е вредно по всяко време на денонощието, по всяко време на годината. Но в жегата пушенето е особено вредно и това се дължи на факта, че когато е много горещо има голямо натоварване на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Това прави още по-токсичен ефектът на обикновените и електронни цигари. И като цяло вредата за тялото на пушачите в жегата се увеличава. Основният рисков фактор от тютюнопушенето са сърдечно-съдовите нарушения. А основният контингент от хората, които се разболяват са поразените от токсичните ефекти на тютюна", каза Брун.

Според него, когато самото тяло изпитва хипоксия, необходимостта от консумация на психоактивни вещества намалява. Независимо от това „закоравелите пушачи“ не забелязват това и пушат с интензивността, на която са свикнали, а рисковете за здравето им растат.

"В резултат на това може да получат припадък и хипоксия на мозъка в горещите летни дни. Цигарите причиняват спазъм на мозъчните съдове и това заедно с топлината и дехидратацията може да доведе до припадъци или прединсултни състояния. Никотинът е сърдечно-съдова отрова и в жегата засилва патологичния си ефект", предупреди лекарят./БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.