Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Оцветител в пепсито причинява рак
4 Юли 2013
Субстанцията обаче може да причини рак при извънредно висока консумация

Карамеленият оцветител в пепси-колата съдържа карциноген, сочат резултатите от изследване на американския Център за въздействието на околната среда върху здравето.

От Центъра за въздействието на околната среда върху здравето са установили, че продуктите на "Кока-Кола" вече не съдържат химикала. Той обаче още е в продуктите на "Пепси", продавани извън Калифорния.

През март т.г. "Пепси" и "Кока-Кола" обявиха, че ще променят формулата за производството в цялата страна, след като в Калифорния бе приет закон, според който напитките с определено ниво карциногени трябва да имат предупреждение за опасност от рак на етикета.

"Пепси" и досега не са направили това. От компанията се оправдават, че промените в производствения процес на карамеления оцветител изискват време. Субстанцията обаче може да причини рак при извънредно висока консумация.

Нужно е да се изпият 1000 кутийки пепси за един ден, за да достигне дозата от химикала, показала връзка с рака при гризачи, изтъкат от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.