Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Приспособление открива рак за 10 минути
28 Май 2013
С него може да бъде открита почти всяка болест като туберкулоза, малария и зараза с ХИВ

Британски учен, работещ в гаража си, е създал евтино и лесно за използване приспособление, с чиято помощ за 10 минути може да бъде открита почти всяка болест като туберкулоза, малария и зараза с ХИВ, както и рак.

Устройството Q-POC струва 500 лири и прави микроанализ на туморите и генетичните маркери на различни болести, преди да препоръча най-успешните лекарства в борбата срещу тях.

37-годишният Джонатан О'Халоран е бил осенен от идеята за революционното приспособление и го е разработил в гаража си в Ъкфийлд, Източен Съсекс. Първите прототипи на Q-POC вече са в напреднала фаза на клинични изпитания и могат да бъдат препоръчани за употреба от Националната здравна служба най-рано през следващата година.

Експертите вярват, че устройствата имат потенциал да удължават живота на новодиагностицирани пациенти с рак и да спасяват милиони хора, страдащи от инфекциозни заболявания като малария, туберкулоза и зараза с ХИВ.

"Приспособлението се използва за извличане, мултиплициране и анализ на ДНК от тумори и други проби, за да е сигурно, че на базата на получената в рамките на няколко минути информация на пациента ще бъде препоръчано най-доброто за конкретния случай лечение. Идеята е това лесно за използване и евтино устройство скоро да бъде достъпно за използване от лекарите и здравните служби", казва Джонатан О'Халоран.

Приспособлението Q-POC е разработено съвместно с британската компания "QuantuMDx" и университета на Нюкасъл, предаде БТА.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.