Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Бургаската болница лекуват перде с “космически” лещи
2 Април 2012
Лещите съчетават няколко функции в едно – предпазват от вредните UV-лъчи, позволяват виждане и наблизо, и надалеч, могат да коригира и астигматизма

Лещи, за чиято изработка са използвани технологиите на най-мощните телескопи в света, имплантират в очите на пациентите в Бургаската болница. Това е най-новият и модерен метод за борба с катаракта (перде на окото). Лещите съчетават няколко функции в едно – предпазват от вредните UV-лъчи, позволяват виждане и наблизо, и надалеч, могат да коригира и астигматизма. Така с една операция се решават няколко проблема на зрението, каращи пациентите дълги години да купуват и сменят по няколко чифта очила.

Това разказа днес началникът на Очното отделение на МБАЛ-Бургас АД д-р Румен Мутавчиев. Успешните резултати на вече оперирани пациенти провокираха Очното отделение да стартира кампания за разясняване на най-новите методи за борба с катарактата. Днес бе първият ден на кампанията, в която дойдоха и вече оперирани пациенти да споделят как са виждали преди и как – след операцията.

Доскоро смятана за старческо заболяване, сега катарактата поразява все по-млади хора. Първите симптоми са замъгленото виждане, цветовете потъмняват и вече не са контрастни, а слънчевата светлина става заслепяваща. Очите могат да започнат и да сълзят.

«Миналата година започнах да не виждам съвсем. На 20 метра не можех да различа дали срещу мен има мъж, или жена. Ел.техник съм, а не можех да работя. Оперирах едното око – сега виждам по-добре, откогато и да било, ще оперирам и второто», разказа днес 50-годишният Стоян Чолаков от Айтос. “Баща ми е на 82 години, а вижда по-добре и от мен. Доволна съм и от резултатите от операцията, и от реда в отделението”, каза Ваня Червенкова. За да се оперира в Бургаската болница, баща й дошъл чак от Силистра. Друга дама – Радка Дончева - обясни как вече различава цветовете – нещо, което доскоро било за нея непостижима мечта.

Между 500 и 600 пациенти годишно се оперират от перде на очите в Бургаската болница. Операциите са изцяло платени от здравната каса. Пациентът заплаща само импланта, който не се поема от касата. По време на кампанията през април обаче всички пациенти ще ползват отстъпка от цената на лещите.

Очите действат подобно на фотоапарат. Когато гледаме към определен обект, светлинните лъчи отразяват този обект и навлизат в очите ни през роговицата. Лещата, която се намира зад роговицата, фокусира навлезлите лъчи върху ретината, която на свой ред трансформира лъчите в електрически импулси, които по оптичния нерв преминават към мозъка. Мозъкът има задачата да превърне тези импулси в образи. Ясното и фокусирано зрение зависи главно от вътреочната леща.

С възрастта естествената леща потъмнява – това е катарактата, или т.нар. перде, което засяга абсолютно всички хора. Тя е главната причина за загуба на зрението над 55-годишна възраст. “За съжаление обаче се среща и при все по-млади пациенти. Наскоро оперирах и 32-годишен мъж”, разказа д-р Мутавчиев.

Проблемът е решим, при това лесно и бързо, макар мнозина да не предполагат, че това е така. Катарактата се премахва с операция. Чрез много малък разрез в окото, направен под микроскоп, естествената леща се изсмуква. Вътре в окото се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва и заема постоянната си позиция.

“Повечето хора се изненадват, когато разберат, че операцията е лесна и безболезнена Обичайно отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден”, казва д-р Мутавчиев.

Традиционният метод за операция на катаракта включва монофокална леща – тя възстановява само виждането за далеч. Тази леща не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, не помага и при астигматизъм. Т.нар. умни лещи – които съчетават в себе си решаването на няколко проблема на зрението - са индивидуални за всеки пациент и се избират след обстоен преглед и консултация с офталмолог.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.