Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разработват универсална ваксина срещу грип
19 Юли 2010
Вече са започнали тестове за безопасност и се очаква първите изпитания върху пациенти да бъдат извършени през 2013 г.

Няколко години ни делят от универсална ваксина срещу основните грипни щамове благодарение на изследване на американски специалисти, съобщи БТА,като се позовава на списание science.

Ваксината, разработвана от изследователи от американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания, е ефикасна срещу всички грипни вируси - от щамовете, които обичайно циркулират през зимата, до вирулентни нови щамове като тези на смъртоносния птичи грип.

Ваксинацията с универсалната ваксина се извършва на два етапа и осигурява минимум 10-годишна защита. Настоящите противогрипни ваксини се преработват всяка година и се поставят всяка есен, за да противодействат на щамовете, които се очаква да циркулират през грипния сезон.

Ваксината все още е на ранен етап от развитието си, но учените успешно са я тествали върху мишки, порове и маймуни. Вече са започнали тестове за безопасност и се очаква първите изпитания върху пациенти да бъдат извършени през 2013 г.

Създаването на универсална ваксина е "Свещеният Граал" в борбата срещу грипа. Грипните вируси постоянно мутират и всяка година циркулират различни щамове. В рамките на настоящето изследване специалистите първо са подготвили имунната система, инжектирайки ДНК от грипен вирус. По този начин те са предизвикали по-силна реакция на имунната система в сравнение с тази, която настъпва след поставянето на конвенционална ваксина, съдържаща цял вирус. След това специалистите са поставили допълнителна доза сезонна противогрипна ваксина, която да подсили действието на предишната инжекция. Комбинацията се оказала ефикасна срещу различни подтипове грипни вируси, както и срещу щамове от различни години.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.