Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Какаовите флаваноли помагат за възстановяване и поддържане на кръвоносните съдове
16 Юли 2010
Те трябва да са важна част от здравословната диета на хората със заболявания на сърдечносъдовата система

Нови открития сочат, че какаовият флаванол може да се превърне във важна част от здравословната диета на хората със заболявания на сърдечносъдовата система, които са вече милиони по целия свят, според изследване на екип от международно признати учени, сред които и експерти от Mars. 

Уникалното проучване, публикувано в престижното списание Journal of the American College of Cardiology (JACC) разкрива, че ежедневната консумация на какаови флаваноли увеличава повече от два пъти броя на циркулиращи ангиогенни клетки (CACs) в кръвта. Тези клетки се грижат за възстановяването и поддържането на съдовете, спомагайки за здравето на кръвоносните съдове. Лошото функциониране на кръвоносните съдове се счита за ранен етап на развитие на сърдечносъдови заболявания, включително коронарна болест. Повишените нива на циркулиращи ангиогенни клетки се свързва и с намален риск от смърт поради сърдечносъдово заболяване, според проучване, публикувано през 2005 в медицинското издание New England Journal of Medicine. 

Друго авангардно проучване сочи, че физическата активност и експериментално лечение с лекарства може да увеличи нивата на циркулиращи ангиогенни клетки, но проучването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology е първото, което  показва такива ползи от диетична намеса. В изпитанията, проведени на случайна база чрез сляп тест и в контролирана среда, участниците са приемали или питие с високо съдържание на какаови флаваноли, с какао добито чрез процеса Mars Cocoapro® (който гарантира постоянни нива на флаванол), или какаово питие с ниски нива на флаванол и контролирано хранително съдържание два пъти дневно в период от 30 дни.

Проучването показва също така, че пиенето на напитки с високо съдържание на какаов флаванол значително намалява систоличното кръвно налягане - важен рисков фактор за сърдечно заболяване или инфаркт, и подобрява функцията на кръвоносните съдове с 47% в сравнение с консумацията на продукти с ниско съдържание на флаванол сред пациенти с тежко сърдечносъдово заболяване. Това изследване подкрепя предишни открития, публикувани от учени на Mars и техните академични сътрудници, които откриват положителна връзка между консумираните какаови флаваноли и последвали подобрения в поток-медиираната дилатация (мярка за здравословното състояние на съдовете), т.е. способността на съдовете да почиват.

“Чудесно е, че има двойна полза. Не се случва често да открием натурална съставка в храната, която може да се окаже полезна, добавена към традиционното медикаментозно лечение” - казва Карл Кийн, професор по Хранене и Вътрешни болести в Университета в Калифорния-Дейвис и един от авторите на проучването. “И може би най-важно е, че за първи път открихме, че какаовите флаваноли вероятно директно мобилизират важни клетки, които могат да възстановяват кръвоносните съдове. Ползите са значителни, без да се наблюдават каквито и да било неблагоприятни ефекти” - добавя авторът на изследването д-р Кристиян Хейс от Университета Хайнрих Хайне. 

“Заедно с академични партньори Mars Incorporated изследва какаовите флаваноли вече почти две деситилетия” - казва професор Хаген Шрьотер, учен от Mars, Inc. и автор на проучването. “Това е едно от най-възхитителните и едно от възможно най-задълбочените открития, на което сме се натъквали в последните години, което отваря напълно нов път за проучване и разбиране на това как какаовите флаваноли може да бъдат полезни за човешкото здраве. Разбира се, има нужда от още проучвания, които да потвърдят и да допълнят тези наблюдения, но ние сме заинтригувани от потенциала на флаванолите в контекста на различни фармацевтични и диетични стратегии за профилактика и лечение на сърдечносъдови заболявания.”


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

angel
17 Jul, 2010 | 12:28

Wyprosyt e tam, 4e tezi isledwaniq imat tyrgowski smisyl Mars e firma gigant, koqto e zainteresuwana da prodade kolkoto se moje powe4e ot swoite hranitelni produkti. Towa ne e pyrwiqt slu4ai kogato nenadeino otkriwat 4udotwornoto wliqnie na edin ili drug produkt koito sled uspeshna reklama se kupuwa ot milioni hora. Taka 4e granicata mejdu naukata i marketinga dnes e mnogo neopredelena, a horata samo da 4uqt za neshto nowo kupuwat i kupuwat. Sega moje da zapo4nat da piqt samo kakao i da qdat samo shokolad, koi znae?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.