Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха ваксина срещу всички видове грип
14 Май 2010
Особенното при нея е, че е създадена не на базата на живи вируси, а въз основа на синтетични материали

В израелския институт “Вайцман” създадоха синтетична ваксина срещу всички видове грип. Авторът й е проф. Рут Арнон. Ваксината е регистрирана от компанията BiondVax Pharmaceuticals, и вече са проведени успешни клинични проучвания.

Не е тайна, че основният проблем на ваксинация срещу грип са мутациите, които преживява вируса. Ето защо, за развитието на имунитет срещу сезонния грип трябва да се ваксинира всяка година. В същото време аз други щамове на грипа не е така.

Трябва да се отбележи, че опити за разработване на универсална ваксина срещу грип се правят отдавна. За разлика от колегите си обаче, професор Арнон е създал ваксина не на базата на живи вируси, а въз основа на синтетични материали.

Две фази на клинични проучвания, проведени на две групи от хора в болница в Тел Авив, показали пълната липса на странични ефекти и висока ефикасност на ваксината. За успеха на експеримента учените все още говорят с резерви, тъй като ваксината е тествана само на няколко десетки доброволци.

През първата фаза на изпитване, която приключила успешно през декември 2009 г., ваксинацията е била предоставена на 63 доброволци на възраст от 18 до 49 години. Тогава ваксина, наречена Multimeric-001 Universal Flu Vaccine, успешно активирала  антитела в имунната система срещу всички видове грип. Фаза II е проведена на група от 60 души на възраст от 55 до 75 години. Те получили ваксината от единична до двойна доза.

Във втората група, както и в първата, резултатите показват, че ваксината е безопасна и се понася добре в различни дозировки и независимо от факта, че при втората група, поради възрастта на участниците имунитет бил слаб.

Тези положителни резултати позволяват да се пристъпи към следващия етап на тестване. Той ще се проведе в два медицински центъра в Израел. В групата на доброволците ще се включат около 160 души на възраст от 18 до 49 години. Очаква се, клиничните изследвания да започнат през втората половина на 2010 година.

Напомняме, че през 2008 г. американски и английски учени направиха успешни клинични изпитвания на универсална ваксина, която може да защити хората от всички видове на грипния вирус тип А. Въпреки това, по време на епидемия от свински грип в края на 2009 г. се наложи да се използват лекарства предназначени за борба с точно този вид вирус.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.