Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Черната чума покосила цяла Европа през XIV век е тръгнала от Киргизстан
16 Юни 2022
Здравната катастрофа в средата на XIV век е едно от най-големите премеждия, свързани със заболяване, в човешката история
Изследователи смятат, че са открили произхода на т.нар. Черна смърт над 600 години, след като заболяването погуби десетки милиони в Европа, Азия и Северна Африка, предаде БНР, позовавайки се на ВВС.

Здравната катастрофа в средата на XIV век е едно от най-големите премеждия, свързани със заболяване, в човешката история. Но въпреки години на проучвания учените не успяваха да установят откъде е тръгнала тогава бубонната чума.

Сега нов анализ предполага, че това е станало в Киргизстан, Централна Азия, през 30-те години на XIV век.

Изследователски екип от Университета на Стърлинг в Шотландия, института "Макс Планк" в Германия и Университета на Тюбинген проучил проби от ДНК, взети от зъби на скелети в гробници край езерото Исък Кул в Киргизстан. Те избрали района, тъй като забелязали пик в погребенията в периода 1338-1339 г.

Д-р Мария Спиру от Университета в Тюбинген каза, че екипът е секвенирал ДНК от 7 скелета. Извършен бил анализ на зъбите, защото по думите на д-р Спиру те съдържат много кръмни тела и дават на изследователите "голяма вероятност да открият тръгнали от кръвта патогени, които могат да са причина за смърт".

Учените открили бактерията на чумата Yersinia pestis в три от тях.

Д-р Филип Славин, историк в Университета на Стърлинг, каза за откритието, че "то решава един от най-големите и най-интригуващи въпроси в историята, като определя къде и кога започва най-известното заболяване, убиец на хора".

Д-р Майкъл Кнап от Университета на Отаго в Нова Зеландия, който не участва в проучването, похвали "наистина значимия" труд, но отбеляза: "Данни от далеч повече индивиди, времена и региони… бих помогнали да се изясни какво наистина означават изнесените данни".

Проучването е публикувано в сп. "Нейчър" със заглавие "Източникът на Черната смърт през XIV век в Централна Азия".


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.