Факти, Анализи, Коментари
   21 Септември 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Екозащитници внасят в ЕК сигнал срещу новите поправки в Закона за горите
      Екозащитници внасят в ЕК сигнал срещу новите поправки в Закона за горите и настояват за оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.
    Новите поправки са като коледен подарък за офшорни компании, олигарси и са отворена врата за нарушения и ограбване на българската природа, смятат Живко Богданов от природозащитната организация WWF, Андрей Ковачев от ПП "Зелените" и техни колеги от други структури в защита на природата.
    Нарушена е процедурата за обсъждане на нормативните актове преди приемането им от МС, допълни Богданов. Не подкрепяме идеята да се променят законите, вследствие на изнудването от няколко фирми - трябва да защитава обществения интерес, смятат от организацията му. Спестявайки таксите от промяна на предназначението на земята в тези природни паркове, където ще се строят ски лифтове и влекове, държавата ще изгуби към 60 млн. лева заради желанията за изграждането им от фирми с неясни собственици. Всичко това би могло да доведе до нови наказателни процедури за България от ЕК, заяви Богданов от WWF.
    Земеделският министър Мирослав Найденов, поддържайки тези поправки, на практика дава конкретна помощ за отделни фирми, е мнението на природозащитника. Според него прав е бил министърът на финансите Симеон Дянков, който е изразил несъгласие с МЗХ по този въпрос, защото последствията ще паднат върху неговото ведомство. Текстовете в проектозакона обвързват също ползването на териториите със строителството на съоръжения, продължи Богданов. Сега действащият закон е по-консенсусен, отколкото новите предложения сега, заяви той.
    Андрей Ковачев от ПП "Зелените" изрази от името на партията яростно възмущение от стартираните промени в Закона за горите. Точно, когато България е критикувана заради нарастващата корупция у нас се подкрепя сенчестият бизнес, посочи той. Вместо правителството да каже "не" на компании, които рекетират страната, то дава възможност за печелене на повече и променя закона по безобразен начин, отбеляза Ковачев. Целият закон е изтъкан от корупционни правила и представлява рекет към държавата, каза той.
    Подготвили сме жалба, която ще внесем още днес в ЕК и според нас не само поправките в Закона за горите, но и главата на министър Найденов трябва да падне, образно казано, категоричен бе той. Министър Дянков, може би, е прав в случая, предположи Ковачев. Не трябва да забравяме, че това е подарък и за офшорните фирми, за които не знаем кой стои зад тях, кои са собствениците им, напомни той.
    Инвеститорите са публично известни олигарси, според "Зелените". В декларацията им от днес пише, че законовите промени позволяват "осъществяване на сенчести икономически интереси и прането на пари чрез компании с неизвестни собственици и финансиране, доколкото голям дял от инвеститорите в ски курорти в България са компании с офшорни собственици като "Витоша ски" АД, "Юлен" АД, "Рила спорт" АД. Още днес "Зелените" внасят в ЕК сигнал за нерегламентирана държавна помощ във връзка с приетия от МС законопроект. Не приемаме тази политика в интерес на корпоративния капитал и в ущърб на обществения интерес, както и на природата в България, настояват от партията на Андрей Ковачев. Досега имаше законова спирачка в природните паркове да не се изграждат частни лифтове и влекове и това сега пада, продължи той. Ще направим всичко възможно този закон да не се случи - той е грабителски и олигархичен, отсече Ковачев. Ще запознаем и правителствата на европейските страни, нека те сами да преценят как България се бори с корупцията, закани се той. /БГНЕС
30 Декември 2011г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.