Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес започват Коледните пости
15 Ноември 2023
Предстоят дни на въздържание не само от храна от животински произход, но и от зли дела и помисли
За православните християни от днес започват Коледните пости. В църковната традиция те са установени в чест на предстоящия голям празник, посветен на раждането на Спасителя на света - Иисус Христос.

Предстоят дни на въздържание не само от храна от животински произход, но и от зли дела и помисли.

Постите ще продължат до 24 декември включително. В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна и зли помисли. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите.

Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.

Риба традиционно се разрешава на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.