Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Папата с извънредна благословия Urbi et Orbi
22 Март 2020
Тази благословия обикновено се дава само на Рождество Христво и Великден
Папа Франциск направи неочакваното изявление при днешната неделна литургия, която се разпространява от Ватиката по интернет и телевизията, вместо както обикновено да се произнася пред хората, събрали се на площад "Свети Петър". Той съобщи, че тази седмица ще отправи извънредно благословия Urbi et Orbi (към града и към света), каквато обикновено се дава само на Рождество Христво и Великден. Главата на Римокатолическата църква призова вярващите от цял свят да се молят за спиране на епидемията от коронавирус, предаде "Ройтерс".

Решението на папа Франциск да отправи специална благословия подчертава сериозността на положението с кризата в света и особено в Италия, която изпревари Китай като страната, засегната най-тежко от Ковид-19. Той съобщи, че в петък вечер ще произнесе благословията от празния площад "Свети Петър". Формално част от Ватикана, площадът бе затворен като част от мерките в Италия срещу разпространението на коронавируса.

Католиците, които получат благословията лично или чрез медиите, могат при определени обстоятелства да получат специална индулгенция (опрощаване на греховете). Папа Франциск призова също така християните по цял свят в сряда, по обед италианско време, да спрат и заедно да кажат молитвата "Отче наш". Искаме да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието, на нежността. Нека останем единни, каза той от папската библиотека.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.