Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Благодатният огън и тази година слезе на земята
15 Април 2017
И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо
Чудото се случи отново - Благодатният огън и тази година слезе на земята - точно в 14,22 ч. в Йерусалим в храма "Свето Възкресение Христово". Храмът е построен върху Божи гроб в свещения град, съобщава КРОСС.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва.

От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Йерусалимският патриарх Теофил III изнесе огъня, който след това потегли и към България. Благодатният огън ще бъде донесен в четири огнеупорни фенера в България между 19 и 21 ч. днес от църковно-държавна делегация. Делегацията пътува със самолет "Фалкон" и е водена от Траянополския и Старозагорски митрополит Киприан.

От летище "София" духовници ще вземат от Божествения пламък, за да го пренесат до всички епархии в страната.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.