Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Ню Йорк почина иконата на американското кино Ан Банкрофт
Николай Атанасов - 8 Юни 2005

Носителката на “Оскар” Банкрофт, ще остане завинаги в паметта на любителите на Седмото изкуство с образа на прелъстителната мисис Робинсън в “Абсолвентът”, където партнира на Дъстин Хофман


Ан Банкрофт почина от рак на 73-годишна възраст в Ню Йорк.
     В САЩ на 73-годишна възраст почина известната американска актриса Ан Банкрофт, съобщава агенция Reuters. Според говорителят на съпруга на актрисата, комедийния актьор и режисьор Мел Брукс, Джон Барлоу, иконата на американското кино е починала от рак в болницата “Маунт Синай” в Ню Йорк в понеделник.

     Истинското име на Ан Банкрофт е Анна Мария Италиано. Тя е родена на 17 септември 1931 г. в италианската част на Бронкс, Ню Йорк. Дебютира в киното под псевдонима Ан Банкрофт през 1952 г. с филма “Влез без да чукаш” (“Don't Bother to Knock”).

     Славата я застига през 1962 г., когато печели “Оскар” за най-добра женска роля в лентата “Чудотворецът” (“The Miracle Worker”). Следват още 4 номинации за престижната награда на американската Академия за киноизкуство, като признание за блестящата актьорска игра на Банкрофт, за превъплъщенията й в “The Pumpkin Eater” (1964), “Абсолвентът” (“The Graduate”, 1967), “Повратна точка” (“The Turning Point”, 1977) и “Agnes of God” (1985).

Банкрофт като мисис Робинсън в “Абсолвентът” с Дъстин Хофман.


     Въпреки всичките си успехи в киното, Ан Банкрофт ще остане завинаги в паметта на любителите на Седмото изкуство с култовия образ на прелъстителната мисис Робинсън в ироничния филм на Майк Никълс “Абсолвентът”, където партнира на Дъстин Хофман.

     През 1980 г., Банкрофт дебютира и като режисьор и сценарист в комедията “Шишкото” (“Fatso”).

     Колегите и кинокритиците отбелязват многоплановостта на таланта на Ан Банкрофт. В своята кариера в киното и на театралната сцена, актрисата прави запомнящи се роли като майката на Уинстън Чърчил, израелския лидер Голда Меир, циганка, старица-столетница и много други.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.