Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британски дипломат: Погребението на кралицата ще бъде най-голямото събитие виждано някога от дипломатическа служба
16 Септември 2022
Около 500 държавни глави, премиери и висши дипломати се очаква да присъстват, но сред поканените няма представители на Русия
Бивш висш британски дипломат заяви за Би Би Си, че погребението на кралицата ще бъде "най-голямото събитие виждано някога от дипломатическата служба". Около 500 държавни глави, премиери и висши дипломати се очаква да присъстват, но сред поканените няма представители на Русия, която реагира остро. Британски дипломати пък възразиха срещу поканата на китайския президент.

В интервю за Би Би Си Саймън Макдоналд, бивш ръководител на държавната служба на външно министерство каза:

"Никога толкова много държавни глави и правителствени ръководители не са идвали в Лондон за едно събитие за един ден".

След острата реакция по повод на поканата към китайския президент Си Цзинпин, по-късно стана ясно, че Китай ще бъде представен от вицепрезидента Ван Цишан. Оплакването бе направено от група депутати, на които бе забранено да пътуват в Китай, заради тяхната кампания срещу китайските репресии срещу уйгурите.

Ван Цишан всъщност ще бъде най-високопоставения азиатски политически лидер на погребението и в същото време сред представителите на авторитарните държави, като в тази група попада още президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се очаква да оглави делегацията на неговата страна в Лондон, макар че това още не е потвърдено.

Форин офис отказва да разпространи пълния списък на гостите на този етап по съображения за сигурност, а много лидери от Близкия изток, освен израелския президент Исаак Херцог, не са разкрили плановете си. Потвърждението от страна на емира на Катар Тамим бин Хамад  ал Тани обаче предполага, че и други лидери от Персийския залив ще присъстват.

Със сигурност не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан. Реакцията на руското външно министерство бе следната:

„Разглеждаме този британски опит чрез използване на националната трагедия, докоснала сърцата на милиони хора по света, за уреждане на сметките с нашата страна през дните на траур, като дълбоко неморален“.

От Кремъл смятат, че това е "сквернословно за паметта на Елизабет Втора, която е служила в редиците на британската армия през Втората световна война, сражавали се срещу нацистите и техните украински колаборационисти".

В декларацията, разпространена от Скай нюз,  се казва още, че се изразяват дълбоки съболезнования на британски  народ за голямата загуба.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.