Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Френският президент: Предпочитам легални имигранти от Африка пред украински или български банди
2 Ноември 2019
Думите му вдигнаха голям шум и обиколиха редица издания в целия свят
Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание „Вальор актюел“, съобщава БНР. Макрон подчертава, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Думите му, че предпочита легалните мигранти от Африка пред нелегалните украински или български мрежи вдигнаха голям шум и обиколиха редица издания в целия свят. Украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко, предаде БГНЕС. „По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев. Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Пред „Вальор актюел“ Макрон казва, че „предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. „Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“, добавя той.

Интервюто на френския президент предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник „Обсерватьор“ подчерта, че „за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия“. Сп. „Мариан“ се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. „С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница“, пише в. „Либерасион“. Остри коментари има и във вестниците „Паризиен“ и „Фигаро“.

Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., посочва агенция ДПА.

Българските власти реагираха незабавно

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди, че е наредила на посланика на България във Франция Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското Министерство на външните работи заради изказването на президента Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от Африка пред „украински и български банди“.

В специално изявление министър Захариева коментира: "Считам, че това изказване е обидно. Чух се сутринта с нашия посланик в Париж с указания още в понеделник да връчи протестна нота и да изиска информация официална какви точно български организирани каналджийски групи имат предвид и ако имат такава информация, да бъдат добри да я представят по официалния ред, за да може нашето Министерство на вътрешните работи да работи заедно с тяхното и сме извикали и френския посланик тук в понеделник също да изразим възмущение от това изказване".

По-рано днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов настоя външно министерство да реагира на „поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ“. „Изказването на френския президент (Еманюел) Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта“, написа вицепремиерът Красимир Каракачанов във Фейсбук, съобщи пресцентърът на ВМРО. „В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа“, добавя той. „Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно“. „Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани“, посочва Каракачанов.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също реагира гневно, като посочи, че изказването на Макрон е „елементарна манипулация, опитваща се по недопустим начин да свърже България с престъпност“. „Настоявам за незабавно обяснение и извинение и ще го търся. Това е все едно цяла Франция да бъде свързана с колаборацията с нацисткия режим или с ужасните деяния на френските колонизатори в африканските и задокеанските територии на тази страна“, написа Джамбазки в страницата си във Фейсбук. Според него изявлението на Макрон „за пореден път доказва наличието на системни усилия на западноевропейските лидери да бъде извършена невиждана подмяна на населението на Европа чрез незаконно насърчаване на мигрантска вълна“.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Ivan
03 Nov, 2019 | 15:09



Makron e absolutno prav.Tochno taka e.Balgarski bandi ,koito se zanimavat
s nai dolnite prestaplemija.
Takav e imidza na BG v zjal svjat.Zjalata ni darzava e banditska.
A TEZI KOITO SE OBIZDAT DA NE BI DA SE CHUVSTVAT LICHNO ZASEGNATI.
To e jasno otkade se vmirisva ribata.

Иван
02 Nov, 2019 | 23:14

Тоя прекали!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.