Факти, Анализи, Коментари
   27 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Десетки загинали при безредици в Етиопия
26 Октомври 2019
Те са предизвикани от съобщения за натиск на властите върху етиопския политически активист и медиен мениджър Джавар Мохамед
Най-малко 67 души загинаха в Етиопия заради безредиците в различни части на страната. Те са предизвикани от съобщения за натиск на властите върху етиопския политически активист и медиен мениджър Джавар Мохамед, предаде БГНЕС.

Сред загиналите са петима полицаи. 13 души са починали от куршуми, а останалите от травми, получени от удари с камъни. По-рано Би Би Си съобщи за 27 загинали.

Вълненията пламнаха, след като Джавар Мохамед обяви, че престоят му в Адис Абеба е застрашен. Той заяви също, че е снета държавната охрана на дома му, което е „създало опасност от проникване на злосторници".

Джавар Мохамед е възпитаник на Станфордския университет и става известен като организатор на младежкото движение, което изигра съществена роля в протестното движени през 2016-2017 години. През 2018 г. това движение доведе на власт сегашния премиер Абия Ахмед. Тогава Мохамед бе негов поддръжник. Но през последните месеци отношенията между тях се влошиха, съобщи телевизия „Ал Джазира". Като представител на народа оромо, който е най-многобройният в Етиопия, Мохамед се стреми към разширяване на правата му, включително политическите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.