Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Грета Тунберг с гневна реч към световните лидери
24 Септември 2019
16-годишното момиче, което стигна до Ню Йорк с яхта, за да не ползва самолет, говори в началото на срещата на върха за климата
В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени. 16-годишното момиче, което стигна до Ню Йорк с яхта, за да не ползва самолет, говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН. Младата активистка беше поканена да участва от генералния секретар на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си.

"Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи. Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта момичето, което инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?, допълни момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха."Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза още активистката.

И предупреди:

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не".

Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени. Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище, предаде Ройтерс.

Меркел се срещна с Тумберг и обеща двойно повече пари за борба с проблема

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел се срещна с Грета Тунберг в кулоарите на срещата на върха на ООН за климата. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт публикува в Туитър снимка на Меркел и Тунберг, които разговарят преди да произнесат речите си.

Германия се готви да удвои финансовия принос в борбата с климатичните промени, съобщи канцлерът.

"Германия вижда своята отговорност в международен и в национален контекст. Що се отнася до международния контекст ние ще удвоим средствата за борба с климатичните изменения в света в сравнение с 2014 г. и те ще станат от 2 на 4 милиарда евро", добави тя.

По думите на Меркел климатичните промени могат да бъдат спрени само с усилията на цялата международна общност.

Същевременно германското министерство на развитието обеща 200 милиона евро за програмата за защита на горите по света, предаде ДПА. Програмата бе създадена от германския министър на развитието Герд Мюлер и от президента на световната банка Дейвид Малпас с цел защита на горите. Създателите й се надяват да получат 1 милиард долара финансиране за нея.

Макрон призова да не се внасят стоки, които увеличават въглеродните емисии

Френският президент Еманюел Макрон пък призова на срещата на върха за международни усилия по въпроса за климата, предаде Асошиейтед прес.

Необходимо е страните да включват съображенията за климатичните промени в своите търговски и финансови политики, подчерта Макрон на световната среща на ООН за климата. Той призова държавите да не внасят стоки, които увеличават въглеродните емисии, и да не финансират замърсяващи предприятия в чужбина.

Френският президент прикани страните и да отделят повече средства за Зеления фонд за климата, който помага на по-бедните държави да се приспособяват към климатичните промени.

"Сега сме на 7 милиарда долара", каза Макрон и допълни, че "целта е 10 милиарда долара, за да бъде компенсирано оттеглянето на Съединените щати" от Парижкото споразумение за климата. След това, под аплодисментите на присъстващите лидери, френският президент призова САЩ да помислят дали и те да не дадат пари.

Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от неговия прессекретариат.

Президентът подчерта, че исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан. "Нуждаем се от действия, заяви президентът и посочи, че днешната среща на най-високо равнище е била насочена именно към активния подход. Румен Радев допълни, че България дава своя принос - страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти.

Президентът отново настоя страната ни да предприеме стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия. "Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони, посочи държавният глава. Румен Радев подчерта още, че в момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за условия за намаляване на емисиите, затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свой ред заяви на лидерите на страни от целия свят, събрали се в Ню Йорк на среща на върха, че е тяхно задължение да спрат климатичната криза. Той каза това при откриване на срещата на върха, която се провежда ден преди откриването на общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде ДПА.

"Ако ние не променим спешно нашия начин на живот, ние излагаме на риск самия живот", заяви Гутериш. Той допълни: "Природата е разгневена".

Генералният секретар на ООН заяви, че е поискал от лидерите да дойдат на срещата на върха не с "хубави речи, а конкретни действия" за отказ от изкопаемите горива и за забавяне на покачването на температурите по света.

Гутериш заяви, че световната общност все още може със съвместни усилия да не допусне покачването на средната температура на планетата до 2100 с повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, предаде ТАСС. Гутериш обаче допълни, че постигането на тази цел ще наложи фундаментално преобразуване на всички аспекти на обществото, на това как хората се занимават със селското стопанство, как използват земята, как снабдяват с гориво превозните средства и как осигуряват енергия за икономиката.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Грета
24 Sep, 2019 | 18:14

само така! Евала!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.