Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Северна Македония гласува за президент
21 Април 2019
Право на глас имат 1 808 131 граждани. Те гласуват в 3480 избирателни секции
Северна Македония гласува, за да избере първия си президент след историческата промяна на името си. До 13.00 часа местно време на първия тур от президентските избори в Република Северна Македония избирателната активност е 20.45 на сто.

Това каза говорителят на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Любка Гугучевска. До този част са гласували общо 284 942 души. Тя подчерта, че изборният ден минава спокойно и без нарушения.

Към 10 ч. най-високата избирателната активност е в Прилеп – 11.05%, Свети Никола – 11.48%, Пехчево – 10.22% и Македонски брод – 10.11%.

Най-ниска е избирателната активност е в Боговине – 1.79%, Липково – 0.9%, Долнени и 1.85% и Зелино – 1.82%.

„Надявам се с днешния вот да докажем, че като държава сме готови да започнем преговори за членство в Европейския съюз. Трябва да докажем, че като държава притежаваме институционален, административен и политически капацитет за да продължим по пътя на евроатлантическата интеграция“.

Това заяви кандидатът за президент Блерим Река след като гласува в скопската община Бутел. Кандидатурата му е подкрепена от две албански формации – Беса и Алиансът на албанците.

Река призова гражданите масово да участват във вота и да използват своето конституционно право.

„Подкрепям договорите с България и Гърция защото, това е единствената възможна европейска рамка, която ще ни изтегли от балканската кал и ще ни изведе по пътя към Европа. Това е и начинът за разрешаване на споровете, за да може да вървим напред“.

Това каза кандидатът за президент на управляващата коалиция в Северна Македония Стево Пендаровски, след като пусна бюлетината си на първия тур от президентските избори. “Стига с конфликтите. Балканите трябва да оставят зад себе си миналото, а сегашните политици да не се занимават с балканската история. Ако днес гражданите ми гласуват доверие, моята задача оттук нататък ще бъде да направя по-добър живота на всички. А не да говорим дали Александър Македонски преди 23 века е бил не знам какъв по националност, или пък за апостолите на ВМРО от XIX и XX век. Това не е работа на сегашните политици. Това ще бъде харчене на време, пари и застой на страната. Имаме един грандиозен провален проект в центъра на Скопие, който ни изпокара с всички съседи и доведе до дълбоки разделения в страната ни. Този вид националистическа и популистическа политика ми е чужда. Ние сме длъжни да дадем пример, че и от Балканите най-накрая може да бъдат изпращани и положителни новини”, подчерта Пендаровски.

Той очаква изборният ден да мине спокойно, така както става във всяка една европейска и демократична държава. “Очаквам висока избирателна активност, защото гражданите знаят, че става въпрос не за личен избор, за избор на концепция за Република Северна Македония, която трябва да продължи напред и в кратки срокове да бъде част от евроатлантическите структури. В края на деня очаквам да постигнем убедителна преднина, която ще ни позволи на втория тур окончателно да получим масова подкрепа на гражданите за пътя на Северна Македония, а това означава далеч от изолацията и по-близо до Европа, на която реално принадлежим”, подчерта Пендаровски след като гласува в скопската община Аеродром.

„Много е важно всички да признаят изборните резултати. Във всеки вот има победители и такива, които не са постигнали очакваните резултати“, категоричен беше лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, след като упражни правото си на глас.

ДСИ е част от управляващата коалиция със Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев. И двете формации подкрепят кандидатурата на Стево Пендаровски за президент на страната.

“Много е важно изборният процес да мине в коректна и честна атмосфера и накрая всички да приемат изборните резултати. Според моите информации до момента гласуването протича спокойно и без никакви проблеми”, каза още Ахмети, който пусна бюлетината в село Заяс, недалеч от Кичево, в западната част на републиката.

За нов президент на западната ни съседка освен Стево Пендаровски участват още Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, кандидат на двете албански формации – Беса и Алиансът на албанците.

Право на глас имат 1 808 131 граждани. Те гласуват в 3480 избирателни секции. Изборният ден започна в 7.00, приключва в 19.00 часа местно време. / БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.