Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Aтаки на църкви и хотели в Шри Ланка - убити са най-малко 160 човека
21 Април 2019
До момента няма данни за пострадали българи при атентатите в Шри Ланка
Нови две експлозии последваха първите 6 взрива в три църкви и три луксозни хотела в Шри Ланка, в която християните отбелязват Великден, като убитите при атентатите надвишиха 160 души, стотици са ранените, предаде АФП, позовавайки се на данни от полицията и болници, съобщава КРОСС.

Загиналите при първите 6 взрива са най-малко 156. В столицата Коломбо бяха атакувани три хотела - „Шангри-ла", Кингсбъри и „Синамон гранд Коломбо" и една църква - „Св. Антоний", където убитите били поне 45. Още 67 души са загинали в църквата „Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души. Сред загиналите 35 чужденци има граждани на САЩ, Великобритания и Холандия.

Шестте експлозии са станали почти едновременно. Властите предполагат, че поне две от тях са предизвикани от атентатори самоубийци.

Часове по-късно днес последваха още две експлозии в Коломбо. Едната в хотел в южно предградие на столицата, където бяха убити 2-ма полицаи, а другата - в къща в северно предградие, където самоубиец активирал взривно устройство при влизането на силите на реда, като убил трима от тях. От силата на експлозията се сринал горният етаж на сградата.

След тези експлозии властите в Шри Ланка въведоха комендантски час от 18 ч до 6 сутринта местно време и блокираха достъпа до основните социални медии, за да спрат слуховете.

До момента няма данни за пострадали българи при атентатите в Шри Ланка, съобщиха за „Хоризонт" от Министерството на външните работи. В един от пострадалите хотели - „Шангри-ла хотел" се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост, посочи МВнР.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации, посъветва Външно.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон, който е изписан на сайта (+919910999498). Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефон: +359 2 948 24 04 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Експлозиите в Шри Ланка са на оживени и туристически обекти, разказа за „Хоризонт" индийският екскурзовод Ниланта, който показва храмовете, където тази сутрин имаше експлозии, на своите клиенти. Той е благодарен, че настоящата група, с която работи в момента, вече не е била в страната, когато са били взривовете.

„Всъщност не мога да разкажа много за самата експлозия, защото за щастие ние не бяхме там точно в този момент. Официалната информация е, че има 140 загинали и 400 ранени, около 180 от тях са били индийци. Ние никога не сме вярвали, че можем да станем обект на терористичен акт. Не мога да повярвам, че се случи. Надявам се, че скоро ще се разбере кой стои зад това ужасно действие", каза екскурзоводът.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете в Шри Ланка, която до 2009 г. воюваше в продължение на десетилетия с тамилски сепаратисти и тогава бомбените атаки в столицата бяха често явление.

Но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име „Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира „самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

Християните в Шри Ланка са 7,6% от 22-милионното население, будистите - около 70%, мюсюлманите - 10% и хиндуистите - 12, сочат данните от преброяване през 2012 г.

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите.

„Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Туитър, уверявайки, че правителството взема „незабавни мерки за овладяване на ситуацията". Той свика спешно заседание на съвета по сигурността.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента Майтрипала Сирисена по повод загиналите и ранени граждани на Шри Ланка. „Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник на възраждането и добродетелта", е позицията на президента.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе. „Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи", пише той. Съболезнователна телеграма до колегата си изпрати и външният министър Екатерина Захариева.

По време на традиционната великденска служба папа Франциск също осъди атаките в Шри Ланка, като ги нарече „жестоко насилие".

Германският канцлер Ангела Меркел осъди „религиозната омраза и нетолерантност", предизвикала тези нападения, а френският президент Еманюел Макрон нарече атентатите „актове на омраза".

Британският премиер Тереза Мей описа нападенията, като „наистина ужасяващи". „Трябва да застанем заедно, за да сме сигурни, че никой няма да изповядва вярата си в страх", добави тя. Нападенията бяха осъдени и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, от холандския премиер Марк Рюте, от австралийския му колега Скот Морисън и други лидери.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.