Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гинеколог и активист за човешки права с Нобелова награда за мир
5 Октомври 2018
Двамата получават наградата за усилията си за прекратяване на сексуалното насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти
Конгоанският гинеколог Денис Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие, и язидската активистка за човешки права Надя Мурад са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщава БНР. Решението беше обявено от Норвежкия Нобелов комитет в Осло. За отличието бяха предложени 331 хора и организации, от които петчленен комитет избра победител.

В съобщението на комитета се казва, че „двамата получават наградата за усилията си за прекратяване на сексуалното насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти“.

Тази година за наградата са били номинирани 331 кандидати, от тях 216 физически лица и 115 организации. Сред кандидатите бяха американският президент Доналд Тръмп, севернокорейският лидер Ким Чен-ун, южнокорейският президент Мун Чже-ин, папа Франциск, както и премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.