Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Референдумът за промяната на името на Македония не е валиден
1 Октомври 2018
При 91% обработени бюлетини активността е 36% – доста под очакваните
Референдумът за промяната на името на Македония не събра нужната избирателна активност от 50%, за да бъде гласуването валидно. В същото време над 90% от гласувалите са подкрепили промяната.

При 91% обработени бюлетини активността е 36%  – доста под очакваните.

91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

Гражданите на Република Македония отговаряха на въпроса „Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?”

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като „огромно мнозинство” от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

„Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана”, каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще „продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС”.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за „демократичен успех”, изтъквайки, че допитването е „консултативно” и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Премиерът призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че „няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка”.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.