Факти, Анализи, Коментари
   16 Юни 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плъх за закуска, плъх за обяд
15 Август 2008
Социален министър на индийски щат смята да изхранва населението с месо от плъхове
закуска
закуска

обяд

Виджай Пракаш (Vijay Prakash), социален министър на индийския щат Бихар (Bihar), предложи радикално решение за продоволствените проблеми на щата. Той смята да започне производство на месо от плъхове и смята да осигури такива продукти не само за най-бедните слоеве на населението, но и за ресторантите, магазините и хотелите, пише Telegraph. Първоначално Пракаш планира да създаде мрежа от пунктове за продажба на месо от гризачите в по-бедните селски райони.

Месото от плъхове не е новост за менюто на индийците – над 2,3 милиона жители на страната, принадлежащи към най-бедните касти мусахар, традиционно го употребяват за храна. “Ако бедните ядат плъхове, не е ли време и богатите да употребяват това месо?” – задава въпрос министъра. Според него, този продукт е богат на протеини и на вкус е по-добър от пилешкото. Дали това е така ще може да провери всеки жител на щата в зависимост от социалното си положение. Освен това отглеждането на плъхове в специални ферми трябва да помогне на най-низшите слоеве на населението да получат работа и достъп до евтин хранителен продукт. Пракаш смята, че постепенно ще се промени и негативното отношение към месото от гризачите.

Обичаят да се ядат плъхове и мишки в кастата мусахар се появява в тези времена, когато членовете й не могат да си купят хранителни продукти. Сред съвременните гастрономи също има привърженици на месото от гризачите. “Плъховете и мишките за нас са такъв деликатес, както при другите е свинското, рибата и пилешкото” – отбелязва Дину Сингх (Dinu Singh), организатор на традиционни  обяди в столицата на щата Утар Прадеш (Uttar Pradesh). На гостите на празника се предлагат местните плъхове под формата на различни сосове и кебапчета от месо на мишки.

Месото от плъхове е традиционен продукт и в провинция Гуандонг (Guangdong), Южен Китай. На дребно месото от плъхове се продава за 40-50 юана, а някои ресторанти рекламират “миши пържоли” за 136 юана килограма. Като се има предвид, че за една нощ могат да се уловят до 150 килогарама плъхове, изгодата за ловците им е ясна.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Станка
17 Aug, 2008 | 20:59

ОТВРАТИТЕЛНО!

мс2
15 Aug, 2008 | 16:09

Повърнах 3 пъти докато прочета тази статия!!!

Чалгев
15 Aug, 2008 | 13:00

И в Белгия има ядящи плъхове хора! Дори модни ресторанти за плъхско месо имат и се рекламират по телевизиите!!!

Модно става също..... пържени скорпиони (както в Кампучия)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.